04:59 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  148910
  Pratite nas

  Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je razočarano zbog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa tzv. Kosova i Izraela, navodeći da se nada da će Priština preispitati i poništiti taj akt.

  „Korak koje je Kosovo preduzelo potpisivanjem sporazuma sa okupatorskom državom i proglašenje njegove namere da otvori Ambasadu u okupiranom Jerusalimu, korak je kojim se potpuno suprotstavlja svim naporima koje vrši Kosovo da bi ubedilo države sveta da ga priznaju“, navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva.

  U saopštenju dostavljenom iz Ambasade Palestine u Srbiji, ocenjuje se da je sporazum koji su tzv. Kosovo i Izrael potpisali 1. februara razočaravajući jer se od Kosova koje „pokušava da nađe mesto među nezavisnim državama očekuje da se doslovno pridržava međunarodnog legitimiteta i međunarodnog prava“, objavila je agencija Beta.

  Potpisanim sporazumom, kako se ističe, tzv. Kosovo „Državi Palestini, arapskim državama, islamskim državama, državama članicama Pokreta nesvrstanih i članicama Afričke unije i ostalim regionalnim grupama zemalja u svetu, pokazuje da ignoriše i da eksplicitno i otvoreno krši međunarodno pravo, međunarodni legalitet i rezolucije, što komplikuje položaj bilo koje države da razmotri priznavanje Kosova kao države“.

  „Ministarstvo se nada da će institucije koje su donosioci odluka na Kosovu preispitati taj korak i tu brzu odluku poništiti i korigovati taj pogrešan akt. Time bi Kosovo moglo da da primer svoje posvećenosti međunarodnom legitimitetu i međunarodnom pravu“, navodi se u saopštenju, preneo je B92.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  Izrael, Kosovo, Palestina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga