07:06 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  21444
  Pratite nas

  Uz vojne počasti danas su u Laćarku kraj Sremske Mitrovice sahranjeni posmrtni ostaci Zorana Veselića, koji je kao vojnik dobrovoljac poginuo 19. aprila 1999. godine na Maja Glavi na Košarama tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

  Posmrtni ostaci Zorana Veselića pronađeni su i identifikovani prošle godine i pre nekoliko dana su preuzeti u Prištini, a predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da se nastavlja sa aktivnostima vezanim za traganje za nestalim licima.

  „Neke okolnosti, vezane za pandemiju, usporile su taj, svakako težak zadatak s kojim nećemo stati. Pre dva meseca bili smo na Košarama i u Prištini gde smo informacije koje posedujemo podelili s nadležnima i očekujemo da uskoro identifikujemo još lica“, kazao je Odalović.

  Dodao je da je ukupno oko 570 lica na listi nestalih Srba, od kojih su 24 vojnika, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

  Uz vojne počasti danas su u Laćarku kraj Sremske Mitrovice sahranjeni posmrtni ostaci Zorana Veselića
  © Tanjug / ANDRIJA GAVRILOVIC
  Zastavu Republike Srbije, kojom je bio prekriven kovčeg Zorana Veselića, u znak zahvalnosti otadžbine, iz ruku starijeg vodnika Vladimira Mitnavera primio je Veselićev ujak Stevan Petrović.

  Sa Košara se šest vojnika vode kao nestali, a Odalović izražava nadu da će uskoro, kada budu radili proveru lokacije koju su u novembru pokazali privremenim institucijama u Prištini, pronaći još neka tela.

  „To je težak zadatak od koga nećemo odustati ni jednog trenutka. Vojnici koji su dali svoje živote obavljajući najsvetiji zadatak odbrane otadžbine to zaslužuju od nas“, rekao je Odalović.

  Na grob heroja sa Košara Zorana Veselića, rođenog 12. februara 1972. godine u Sremskoj Mitrovici, 22 godine posle njegove junačke pogibije u redovima 125. herojske brigade, vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Žandarmerije, boračkih organizacija, meštani njegovog rodnog Laćarka, rodbina i saborci.

  Uz vojne počasti danas su u Laćarku kraj Sremske Mitrovice sahranjeni posmrtni ostaci heroja sa Košara Zorana Veselića
  © Tanjug / ANDRIJA GAVRILOVIC
  Zoran Veselić je odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti.

  Zoran Veselić je odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti.

  Zastavu Republike Srbije, kojom je bio prekriven kovčeg Zorana Veselića, u znak zahvalnosti otadžbine, iz ruku starijeg vodnika Vladimira Mitnavera primio je Veselićev ujak Stevan Petrović, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  sahrana, heroji sa Košara, Košare
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga