06:02 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11433
  Pratite nas

  Jasenovac je tema od velike važnosti, koja je decenijama ostala nepoznata međunarodnoj javnosti, ukazuje Savez srpskih udruženja iz Norveške, koji je organizovao prvu međunarodnu video-konferenciju o koncentracionom logoru iz Drugog svetskog rata.

   

  U saopštenju Saveza, koji broj devet volonterskih srpskih društava u Norveškoj, navodi se da je ta organizacija godinama unazad ''svedok čuvanja'' uspomene na srpske i jugoslovenske žrtve nacističkih logora sa severa Norveške.

  ''Delimično inspirisani negovanjem kulture sećanja u Norveškoj, a delom neumornim radom dokumentarnog režisera, pesnika i istraživača Jasenovca iz Republike Srpske, Sime Brdara, rodila se želja da povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, obeležimo i pomenemo sve žrtve stradale u Jasenovcu'', ističu u Savezu.

  Izražavaju nadu da će interesovanje istoričara za tu temu porasti i da će se srpska društva i udruženja širom sveta baviti kulturom sećanja na žrtve ozloglašenog koncentracionog logora ''Jasenovac''.

  Dodaju da su od Holokaust centra iz Osla dobili obećanje da će pokušati da im svojim savetima pomognu u organizovanju sledeće konferencije.

  ''Njihovo iskustvo sa ovom temom je neizmerljivo i nezamenljivo, i mi smo im već unapred zahvalni na pokazanoj dobroj volji'', stoji u saopštenju.

  U Savezu se nadaju i osnivanju fonda koji bi se bavio negovanjem kulture sećanja na nastradale.

  Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali norveški istoričar Knut Fluvik Turesen, izraelski istoričar Gideon Grajf i litvanska glumica i pozorišna rediteljkia Karina Ćešujko.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Norveška, Srbi, Jasenovac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga