16:16 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  26516
  Pratite nas

  Očekujem da do septembra ili oktobra imamo odluku države da li želi da „odmrzne“ obavezu služenja vojnog roka, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

  Za Srbiju kao državu važno je da ima mlade ljude koji će poznavati vojsku i znati kako se brani zemlja, rekao je Stefanović u intervjuu za današnju „Politiku“ i dodao da postoji dosta razloga zbog kojih bi oni mogli da budu motivisani i zadovoljni služenjem vojnog roka.

  Stefanović je dodao da je on za ponovno uvođenje vojnog roka i da je time praktično otvorio društveni dijalog o ovoj temi.

  „Javna rasprava se suštinski već vodi i u stručnim krugovima i u javnosti, možda samo nedostaje formalizacija te rasprave u parlamentu, što zavisi od Narodne skupštine“, istakao je Stefanović.

  On očekuje da će u narednim mesecima Generalštab imati konačne stavove, kao najozbiljnija institucija Srbije pozvana da da mišljenje o ovom pitanju.

  „Tada ćemo imati i formulisan stav kako želimo da vojni rok izgleda, odnosno šta vojska vidi kao najbolji model redovnog služenja i koliko bi precizno od razmatranih četiri do devet meseci trebalo da traje“, kazao je Stefanović.

  Prema njegovim rečima, izračunato je da bi za 10.000 regruta redovno služenje vojnog roka godišnje koštalo ukupno oko osam milijardi dinara (uniforme, hrana, gorivo, grejanje, smeštaj, prevoz...)

  Kako navodi, dodatna cena bi bile plate, ukoliko bi se donela odluka da ih regruti primaju, i to bi bilo još oko 1,2 do 1,8 milijardi u zavisnosti da li bi bile 20.000 ili 30.000 dinara.

  Na pitanje da li bi bio prihvatljiv model koji koriste skandinavske zemlje da se svi regruti uvode u evidenciju, a da država poziva samo neke od njih da služe vojsku, Stefanović je odgovorio da bi se opredelili za to da svi koji stiču zakonski osnov i mogu biti upućeni na odsluženje vojnog roka, budu pozivani.

  „To je model o kom razgovaramo i za koji mislim da bi bio najkorisniji“, naglasio je Stefanović i dodao da bi se faktički svi koji ispunjavaju uslove pozivali na odsluženje vojnog roka nakon što napune 18 godina.

  „Naravno, postojala bi mogućnost da se odsluženje vojnog roka odloži zbog školovanja ili nekog drugog opravdanog razloga“, naveo je ministar odbrane.

  Prema njegovim rečima, postoji i mogućnost pozivanja na prigovor savesti, što stoji u ustavu, pa se razmatra da li bi takvi regruti bili upućivani u jedinice na dužnosti koje ne podrazumevaju nošenje oružja u možda dužem vremenskom trajanju od ostalih regruta.

  „Vojna obaveza bi važila za muškarce, dok će žene i dalje da služe vojni rok dobrovoljno, kao što to mogu i sada“, naglasio je Stefanović.

  Govoreći o naporu sistema da se obezbedi dovoljan broj profesionalnih vojnika, on je naveo da je to bilo daleko lakše kada je Srbija bila ekonomski slaba.

  „Ilustracije radi, trenutno radimo na uspostavljanju pešadijskog bataljona u kasarni u Loznici, gde mi gradonačelnik kaže da postoje dve nove fabrike u kojima je prosečna plata 50.000 dinara“, rekao je Stefanović i dodao da vojska mora da stigne tu platu da bi se neko opredelio da radi težak posao profesionalnog vojnika, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Srbija, vojni rok, Nebojša Stefanović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga