23:32 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1182
  Pratite nas

  Bajdenova čestitka predsedniku Aleksandru Vučiću je neuobičajena, nepristojna i uvredljiva, ocenio je bivši šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije Živadin Jovanović.

  Neuobičajena zato što se čestitke ne koriste za saopštavanje političkih stavova najdelikatnije prirode, dodaje Jovanović.

  „Neprijstojna jer prijateljske zemlje i saveznici nikada ne drže lekcije jedna drugoj o zadacima. Kada se to, ipak, desi, onda je izraz hegemonije, a ne demokratije. Uvredljivo je što sve to Bajden čini javno ne shvatajući da time povređuju rane nanete srpskom narodu 1999. godine i produbljuje nepoverenje, umesto da jača uzajamno poštovanje“,smatra bivši šef diplomatije SRJ.

  To što Bajden traže da se Srbija pomiri sa otimanjem Kosova i Metohije i da ga prizna kao nezavisnu državu, ravno je zalaganju za bezakonje i haos u Evropi i svetu, ističe Ovanović i dodaje da je reč o stavu „da sila i pretnje silom budu iznad svakog zakona“.

  „To je opasno poigravanje silom u novom formatu globalnih odnosa“, upozorava Jovanović.

  Ove stare poruke novog američkog predsednika upakovane su u podsećanja na 140 godina diplomatskih odnosa prijateljstva i savezništva dve zemlje u dva svetska rata i na doprinos srpske dijaspore razvoju i napretku SAD, dodaje on.

  „Frapantno nedostaje osećanje da sve to više obavezuje Bajdena na ispravljanje grešaka njegovih prethodnika prema Srbiji i srpskom narodu, nego srpskog predsednik Vučića koji se bori za poštovanje Povelje UN i osnovnih principa međunarodnih odnosa i legitimnih interesa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije“, zaključio je Jovanović.

  Pročitajte još:

  1. Bivši ambasador SAD objasnio šta znači Bajdenova poruka, šta sledi i šta bi Srbija trebalo da uradi
  2. Topla poruka Bele kuće za Sretenje: Da Srbija nestane
  3. Vučić: Srbija ne pristaje — međusobno priznanje ne stoji ni u jednom aktu
  Tagovi:
  Aleksandar Vučić, čestitka, Džo Bajden, Živadin Jovanović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga