17:27 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1892
  Pratite nas

  Uspostavljanje proizvodnje „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) u Srbiji važno je za potrebe vakcinacije građana Srbije, ali i u interesu toga da Srbija postane krupni proizvođač te vakcine u regionu, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

  Ambasador je, obraćajući se novinarima posle obeležavanja Dana diplomate Rusije, istakao da Rusija i Srbija od samog početka imaju odličnu saradnju u borbi protiv korona virusa, podsetivši i na podršku i pomoć koju su Srbiji pružili pripadnici ruskog Ministarstva odbrane u uspostavljanju prvih mera u borbi protiv epidemije i isporuci neophodnih medicinskih materijala.

  „Sada se saradnja dobro razvija, a ima osnova da verujemo da će biti postignut veoma važan rezultat u vezi sa vakcinom, a to je u isporuci „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) za kojom potražnja raste svakog dana - to svi znamo, čak ne po statistici, nego iz kontakata, susreta pa i onih na ulici. Isporuka će biti, to je potvrđeno i sa visokog nivoa, i na nivou stručnjaka RFPI i instituta „Gamaleja““, rekao je Bocan-Harčenko.

  On je istakao da se već sutra očekuje dolazak u Beograd specijalne delegacije ruskih stručnjaka koji će proučavati mogućnost uspostavljanja proizvodnje „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) u Srbiji.

  „Uspostavljanje te proizvodnje je pre svega za potrebe vakcinacije u Srbiji, ali i u interesu toga da Srbija postane krupni proizvođač u regionu te najbolje vakcine – što je već mišljenje potvrđeno i na međunarodnom planu. Delegacija stiže i ovde će raditi nekoliko dana. Već za par dana moći ćemo konkretnije da kažemo šta će biti urađeno“, naveo je ruski ambasador.

  Bocan-Harčenko je takođe rekao da je u toku vakcinacija radnika Ambasade Rusije u Beogradu, dodajući da se i on sam vakcinisao.

  „Što se tiče vakcinacije radnika ambasade, izražavam još jednom zahvalnost rukovodstvu Srbije koje je predložilo vakcinaciju radnika ambasade. Sada je ta vakcinacija u toku, u glavnom na dobrovoljnoj osnovi - i kad je reč o vakcinaciji u principu, i u izboru vakcine. Broj onih koji žele da se vakcinišu raste, a izbor je ipak „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koji se zasniva na objektivnim ocenama“, napomenuo je ambasador.

  Kako je primetio, popularnost „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) u Srbiji je vezana i za dobar, bratski odnos prema Rusiji, što pretpostavlja poverenje a vezano je i za to što postoje objektivni podaci koji potvrđuju visoku efikasnost i bezbednost ruske vakcine.

  Ranije je najavljeno da delegacija Ruskog fonda za direktne investicije i predstavnici Instituta „Gamaleja“ dolazi u Srbiju 11. februara kako bi razgovarala o saradnji na vakcini protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  vakcine, Aleksandar Bocan-Harčenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga