01:59 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1303
  Pratite nas

  Sretenje je veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država, poručio je predsednik Aleksandar Vučić koji je, povodom Dana državnosti, uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

  Na svečanosti u Palati Srbija predsednik Vučić je istakao da je Sretenje i naš bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi — u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Rusiji, Americi...

  On je podsetio da je to dan kada je veliki vožd, a narodni čovek Crni Đorđe podigao ustanak protiv Turaka, ali i dan kada je zahvaljujući Milošu Veliku i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberalan ustav — ustav ispred svog vremena.

  „Četrdeset dana nakon Božića mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše lepe Srbije“, rekao je Vučić.

  Odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije
  © Tanjug / RADE PRELIC
  Odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

  Vučić je istakao da smo zbog toga danas ponosni na svoju prošlost i pretke, ali gledajući u njih, Srbija je zagledana i spremna da radi za budućnost svoje dece.

  „Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za svoju Srbiju, ovo je praznik koji nadahnjuje naš narod na raspetom KiM i koji mu daje snagu za opstanak srpskog ognjišta, srpskog imena i prezimena, tamo gde je to najteže“, poručio je Vučić.

  Ovaj dan, kako je naveo, daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, neretko, zaboravljanom od matice, a koji je opomenuo da ne ugrožavajući bilo koga čuvaju srpski identitet.

  Vučić je čestitao Sretenje i građanima u Republici Srpskoj i poručio da su svi naši praznici i njihovi praznici.

  „Istom rodu pripadamo, i to niko ne može i nema pravo da nam oduzme“, rekao je Vučić.

  Odlikovanje povodom Dana državnosti uručeno ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnjikovu
  © Tanjug / RADE PRELIC
  Odlikovanje povodom Dana državnosti uručeno ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnjikovu

  Danas dodelom priznanja, rekao je Vučić, država kaže hvala junacima našeg doba koji su živeli ne samo za sebe, već i za naš narod i našu zemlju.

  „Dati Srbiji, a ne tražiti ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju, nešto je najviše što neko može da uradi. Zato danas onima koji su uradili za Srbiju, Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koji može da pruži“, rekao je Vučić.

  Dodaje da imena ljudi koji danas primaju priznanje nikada neće biti zaboravljena, već će biti upisani u večnu knjigu časti i hrabrosti i biti putokaz svima koji sanjaju o velikim delima.

  Rukavišnjikov, ruski patrijarh, Borisov, Kusturica...

  Među nagrađenima koji su u Palati Srbija dobili odlikovanja su režiser Emir Kusturica, frontmen grupe „Riblja čorba“ Borislav Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

  Među dobitnicima sretenjskih priznanja je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril. Njega je predsednik Vučić odlikovao Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje.

  Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik je odlikovao Jurija Borisova, koji je danas u zvaničnoj poseti Beogradu, kao i zamenika predsednika Vlade RF i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke.

  Odlikovanje povodom Dana državnosti uručeno Emiru Kusturici
  © Tanjug / RADE PRELIC
  Odlikovanje povodom Dana državnosti uručeno Emiru Kusturici

  Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja.

  Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB i glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.

  Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su Predrag Gage Antonijević, muzičar Stefan Milenković, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, kao i slikara Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

  Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja „Dare iz Jasenovca“ Nataša Drakulić.

  Odlikovanja koja je uručio predsednik Vučić
  © Foto : Lola Đorđević
  Odlikovanja koja je predsednik Vučić uručio Institucijama angažovanim u borbi protiv kovida 19

  Sretenjsko priznanje dobili su i devetoro kineskih lekara koji su se u našoj zemlji, rame uz rame, borili protiv kovida 19 sa našim zdravstvenim radnicima.

  Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani: dr Anđelka Bačvanin, dr Aleksandar Jovanovski, dr Jugoslav Grubor, dr Bora Evtov, dr Svetlana Vukčević, dr Slaviša Nestorović, dr Slobodan Kozaković, dr Mirjana Vignjević, dr Slobodan Blagojević, dr Miodrag Jorović, dr Danijela Gordić, dr Bogdan Dejanović, dr Renata Saić Eminović, Marko Bjelica i Slađana Milenković.

  Tagovi:
  Sretenje, odlikovanja, Aleksandar Vučić, Srbija, Dan državnosti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga