09:59 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3572
  Pratite nas

  Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti u intervjuu za švajcarsk list „Le temp“ rekao je da umesto dijaloga sa Beogradom, želi da se uključi u „unutrašnji“ dijalog koji će biti usmeren na kosovske Srbe.

  „Želim da se uključim u dijalog usmeren na razvoj sa kosovskim Srbima. Prema svima treba postupati jednako i sa poštovanjem, ali moramo prekinuti glasne fraze poput ’dijaloga o pomirenju‘ ili ’istorijskog dijaloga‘. Zašto, recimo ne ujediniti albanske i srpske poljoprivrednike i razgovarati o osemenjavanju, đubrivu, mašinama, proizvodnji, cenama goriva? Počnimo sa nečim, umesto da ponavljamo ista pitanja o identitetu. Što se tiče dijaloga sa Srbijom, on treba da se radi u korist stanovništva. Do sada je to imalo veze sa tim ko je šta iz dijaloga dobio, tj. onim što je dobio Vučić , a šta Tači, autokratske vođe koje su se sastajale iza zatvorenih vrata“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

  Kako je dodao, nada se i da će ideja razmene teritorija sa Srbijom uskoro biti potpuno „napuštena“.

  „Da, nadam se, ali ne prođe nedelja a da novi stručnjak, grupa mladih stručnjaka, smisli bajkoviti plan koji bi čarobnim štapićem rešio sve problem na Balkanu, vadeći ovu staru ideju iz ormara“, rekao je Kurti.

  Dijalog nije među prioritetima

  Ponovio je da tema dijaloga Prištine i Beograda nije jedna od prioriteta za njegovu stranku.

  „To je zato što ta tema zauzima šesto ili sedmo mesto među prioritetima građana. Sve ankete pokazuju da su njihove glavne brige zapošljavanje, ekonomija, pravda. Međutim, voljan sam da napravim kompromis i da dijalog stavim u treći ili četvrti red mojih prioriteta“, rekao je Kurti.

  Ujedinjenje Kosova i Albanije nije u skladu sa albanskim Ustavom

  Kada je reč o najavama lidera Alijanse za budućnost Kosova i kandidata te stranke za predsednika Ramuša Haradinaja o ujedinjenju Kosova i Albanije, Kurti je napomenuo da je suština da se na Kosovu poštuju demokratske procedure, a ujedinjenje nije jedna od njih.

  „Kada je Kosovo postalo nezavisno, dobilo je svoj ustav u kome se kaže da jedna suverena država nema pravo da se slobodno ujedinjuje sa drugim državama. Naš suverenitet jeste ograničen, ali kada budemo zaista nezavisni, takođe imamo pravo da se odreknemo te nezavisnosti, na primer da se pridružimo federaciji. Međutim, suštinska stvar je poštovanje demokratskih procedura“, naglasio je Kurti.

  Tagovi:
  Srbi, Kosovo, dijalog Beograda i Prištine, kosovsko pitanje, Aljbin Kurti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga