03:12 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  361029
  Pratite nas

  Novinar nemačkog „Bilda“ insistirao je u intervjuu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem da se on izjasni o situaciji u Rusiji u vezi sa Aleksejom Navaljnim, ali i da prokomentariše odnos prema Kini i javno ljubljenje zastave „krvave diktature predsednika Sija“.

  Odgovarajući na pitanje o ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, Vučić je rekao da se neće mešati u bilo čije unutrašnje stvari i da je Rusija prijatelj Srbije.

  „Mi nismo EU, nismo SAD, ni Nemačka. Moramo se brinuti sami o sebi, jer smo još uvek siromašna zemlja“, podvukao je on.

  Na pitanje da li mu je nebitan slučaj Navaljni Vučić je odgovorio „brinemo se o našoj zemlji i gledamo na Rusiju kao na našeg prijatelja“.

  Upitan za odnos prema Kini, uz podsećanje da je u martu kada su dopremljene zaštitne maske iz te zemlje, javno ljubio zastavu „krvave diktature, da i sada hvali „diktatora“ Sija i da Kina gradi železničku prugu u Srbiji, on je rekao da nije nikakav komunista i da je njegov posao da učini nešto za svoju zemlju.

  „Oni su nam, u vreme kada nam niko nije želeo ništa dati, isporučili respiratore, koji su spasili na hiljade života u korona krizi”, podvukao je on.

  Na pitanje da li mu je jednostavnije da pregovara - sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Kine Si Đipingom, ili Francuske Emanuelom Makronom, odnosno nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je podvukao da sa svima mora razgovarati i da i oni razgovaraju između sebe.

  „Zašto možete sa Rusijom da razgovarate o Severnom toku, zašto možete da razgovarate sa Kinom o njihovim fabrikama i firmama? Zašto bi bili vi jedini koji imaju to pravo?“, upitao je Vučić.

  On je tokom intervjua izrazio želju da kaže nešto o kancelarki Merkel, pošto krajem nedelje odlazi iz politike.

  „Iskreno, mislim sve najbolje o njoj i želim to i sada da kažem. Ona nas je 2015. spasila, osigurala mir ovde. Nismo uvek istog stava, na primer oko Kosova. Ali, ona ima uvek vremena da nas sasluša i dovoljno poštovanja prema našoj zemlji“, rekao je on.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  Rusija, Aleksej Navaljni, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga