13:22 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 2409
  Pratite nas

  U Hram Svetog Save, gde je završeno glasanje na izbornom Saboru, ušao je arhimandrit Matej, duhovnik koji je izabran da između tri kandidata apostolskim žrebom, izvuče ime novog patrijarha SPC.

  U Kripti Hrama svetog Save prethodno se glasalo za izbor 46. poredu patrijarha SPC. Zvona na Hramu tačno u podne su oglasila početak svetog arhijerejskog Sabora, a prethodno je održana sveta liturgija.

  Mitropolit Hrizostom poručio je u besedi na liturgiji da je "ovo istorijski Sabor jer se prvi put održava pod svodovima Hrama Svetog Save".

  Neka je blagosloven ovaj dan i početak Svetog Arhijerejskoj Sabora, poručio je u svojoj besedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

  “Ovo je istorijski Sabor jer se prvi put održava pod svodovima Hrama Svetog Save. Neka Gospod usliši naše molitve za jedinstvo naše Crkve. Neka nas Sveti Sava inspiriše Duhom Svetim da izaberemo patrijarha srpskog”, poručio je mitropolit.

  Otac Matej koji treba da izvuče kovertu sa imenom novog patrijarha ulazi u Hram Svetog Save.
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Otac Matej koji treba da izvuče kovertu sa imenom novog patrijarha ulazi u Hram Svetog Save.

  Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

   

  Saborom će predsedavati episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i admnistrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

  Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

  Novinari ispred Hrama Svetog Save.
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Novinari ispred Hrama Svetog Save.

  Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

  Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

  Dolazak episkopa u Hram Svetog Save.
  © AP Photo / Darko Vojinovic
  Dolazak episkopa u Hram Svetog Save.

  Mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

  "Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti", navodi Hrizostom.

  Izbor dolazi posle tri meseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.

  Tagovi:
  izbor, SPC, patrijarh
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga