07:35 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 041
  Pratite nas

  Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika sa 57 glasova za, četiri glasa protiv i devet uzdržanih, saopštio je predsednik odbora Dejvid Mekalister.

  Članovi Spoljnopolitičkog odbora su glasali o amandmanima na izveštaj Vladimira Bilčika, a zatim i o tekstu o celini. Od ukupno 385 amandmana usvojeno je svih 38 kompromisnih amandmana, kao i 49 pojedinačnih, preneo je RTS.

  U usvojenim amandmanima su u odnosu na originalni tekst pooštrene formulacije i kritike u oblasti borbe protiv korupcije, funkcionisanja Narodne skupštine i stanje medija, dok se pozitivne ocene odnose na ekonomske pokazatelje, učešće u regionalnoj saradnji i dijalogu sa Prištinom. Pozitivno je ocenjena i strategija Srbije prema romskoj zajednici i podržavanje parade ponosa.

  Istovremeno, od vlasti u Srbiji se traži da „rečima i delima“ radi na ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu u EU.

  Poslanici su zatražili od EU da unese više dinamike u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo primeni novu metodologiju proširenja u pregovorima sa Srbijom i jasno predstavi konkretne podsticaje od interesa za građane Srbije.

  U jednom od usvojenih amandamana Srbija se poziva da postigne „uverljive rezultate u pravosuđu, slobodi izražavanja, borbi protiv korupcije, posebno kada je reč o slučajevima za koje postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija“.

  Usaglašeni tekst pozdravlja promene u radu parlamenta „u skladu sa procedurama“, ali naglašava da „agresivni rečnik, zastrašivanja i optužbe protiv političkih protivnika i predstavnika medija na sednicama narodne skupštine predstavljaju kršenje demokratske prakse koje treba sankcionisati u skladu s poslovnikom“.

  U tekstu izveštaja se naglašava zabrinutost zbog „najslabijeg skora“ Srbije u usklađivanju sa spoljnom politikom EU u poređenju sa drugim zemljama regiona, kao i zabrinutost zbog „sve većeg uticaja Kine“.

  Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, očekuje se da će izveštaj o Srbiji, u formi rezolucije, biti usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 24. i 25. marta u Briselu.

  „Usvojeni izveštaj šalje jasnu poruku da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na njenom EU putu“, izjavio je izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik.

  Bilčik je nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru u izjavi za Tanjug ocenio da ovaj izveštaj dolazi u teško vreme kada Srbija vodi bitku sa pandemijom.

  „Većina poslanika je podržala realističan izveštaj koji naglašava glavna dostignuća Srbije i zadatke u okviru reformskog procesa u zemlji“, ocenio je Bilčik.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  izveštaj, Srbija, Evropska unija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga