20:53 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 4400
  Pratite nas

  Spoljnoplitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Kosovu za period od 2019. do 2020. godine. Izvestilac za Kosovo u svom tekstu poziva i pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova da to urade jer bi to bilo „korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“.

  Amandmanima je dopunjen tekst izvestioca Viole fon Kramon Taubadel koje je podržalo 50 poslanika, dok je njih 10 bilo protiv, a 9 uzdržano, preneo je Tanjug.

  Izveštaj o Kosovu ukazuje na ograničene napretke u primeni evropske reformske agende i poziva vlasti u Prištini da ubrzaju reforme nephodne na putu evrointegracija.

  Dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine ocenjeni su kao preduslov za napredak na putu evrointegracija obe strane, a zahteva se i puna primena do sada postignutih sporazuma.

  Istovremeno, pozivaju se zemlje članice da ukinu vize za građane takozvanog Kosova.

  Poseban naglasak u izveštaju o Kosovu stavljen je na podršku EP radu Specijalnog suda za Kosovo u Hagu, na borbu protiv korupcije i ogranizovanog kriminala na teritoriji Kosova kao i na poštovanje demokratskih vrednosti i statusa manjina.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Evropska unija, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga