14:14 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 807
  Pratite nas

  Eksplozivnost albanskog nacionalizma ostaje, i nakon promena u Prištini, faktor nesigurnosti prvog stepena za susedne države i balkansku politiku, ocenjuje bečki dnevnik „Standard“.

  U komentaru poznatog austrijskog analitičara Paula Lendvaja podseća se da je Aljbin Kurti, koji je pobedio na izborima, u više navrata zahtevao referendum za ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije.

  Takođe, Lendvaj ukazuje da se ne sme zaboraviti ni izjava albanskog premijera Edija Rame u korist najtešnjih odnosa između dve "albanske države". 

  On navodi da i u istoriji postoje primeri o opasnosti nostalgije za mogućem zaokruživanjem u veliku Albaniju uz priključenje istočnog dela Severne Makedonije sa dominantno albanskim stanovništvom, prenosi Tanjug.

  Lendvaj za Kurtija kaže da je izabran pre svega glasovima mlade generacije i dijaspore, jer ga smatraju simbolom nade i okretanja leđa mreži komandanata tzv. OVK koja je vladala skoro dve decenije. 

  Kurtijeva pobeda i za EU i SAD stvara novo polazište, smatra Lendvaj i ističe da je za radikalnog albanskog nacionalistu neprihvatljiv od EU zahtevani kompromis sa Srbijom bez priznanja Kosova.

  Lendvaj podseća i da je Kurti rekao da za njega dijalog sa Beogradom nije prioritetet.

  On je ocenio da su i unutrašnjo-politički zadaci nove vlade u Prištini ogromni, pošto, ako se ne postigne dvotrećinska većina u skupštini za izbor novog predsednika, prete novi izbori.

  Ključno pitanje za budućnost, smatra, jeste da li je Kurti spreman i sposoban da sklapa kompromise.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aljbin Kurti, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga