15:50 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 322
  Pratite nas

  Manastir Jasenovac nekadašnja je parohijska crkva iz 18. veka, koja je, kako je danas rekao vladika pakračko-slavonski Jovan bila i prva žrtva logora u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata, a 2. septembra 1984. godine postala je mesto preporoda srpskog naroda iz Krajine – Korduna, Like, Banije.

  Vladika Jovan je podsetio da je prvo što su zatočenici Jasenovca dobili kao naređenje bilo da sruše tu crkvu, a 1984. godine patrijarh German je osveštao sa još sedmoricom arhijereja obnovljeni hram, manji od izvornog.

  „Tada je patrijarh German izrekao one divne i strašne reči - 'praštati moramo, zaboravljati ne smemo' i ovo mesto u tom smislu ima simbolički značaj“, kazao je vladika Jovan.

  Napominje da kompleks manastira uključuje i mnoge druge zgrade, kao što je zgrada bivše srpske škole, koja se tu nalazila od kraja 19. veka, a u čiju se obnovu uključila Republika Srpska.

  Takođe, u kompleksu manastira, 400 metara od crkve je i zgrada ustaške bolnice za vreme trajanja logora Jasenovac, a u obnovu i uređenje tog prostora uključena je Republika Srbija.

  Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

  Manastirska crkva je sagrađena 1775. godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

  Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

  U maju 1995. godine, u operaciji „Bljesak“, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir, prenosi Tanjug.

  U manastiru Jasenovac danas će patrijarh srpski Porfirije održati besedu.

  Tagovi:
  Jasenovac, vladika Jovan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga