02:07 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  81121
  Pratite nas

  Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak poručuje da u Beograd ne dolazi sa ultimatumom, da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.

  Lajčak, u intervjuu za Tanjug koji je vođen na srpskom jeziku, naglašava i da bi tokom posete Prištini i Beogradu želeo da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

  „Nije tajna da EU očekujem nastavak dijaloga i da je i za Beograd i za Prištinu dijalog nezaobilazan na EU putu. EU je tu, spremni smo da dovedemo dva lidera u Brisel i sada je pitanje kada će to da se desi. Na to želim da čujem odgovor tokom posete“, kaže Lajčak.

  Povodom medijskih najava da u Beograd dolazi sa tzv. non-pejperom koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srpske vlast, Lajčak kaže da su se uvek pred njegov dolazak pojavljivale spekulacije i velika očekivanja.

  „EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo. Cilj dijaloga je podrška i Beogradu i Prištini i približavanje evropske budućnosti za ceo region“, kaže Lajčak.

  Na pitanje o očekivanjima kada je reč o angažmanu i konstruktivnosti nove vlasti u Prištini koji će predstavljati pobednik izbora Aljbin Kurti, specijalni predstavnik EU ocenjuje da Kurti dobro zna šta se od njega očekuje i da ne treba dramatizovati njegove prve izjave o nastavku dijaloga.

  „On je izabran da reši neka unutrašnja pitanja Kosova kao što su korupcija, pravosuđa i socijalna pitanja, a jako dobro zna da međunarodna zajednica, EU i SAD očekuju nastavak dijaloga i on je spreman na to“, smatra Lajčak.

  O tome kako vidi buduću saradnju sa novom administracijom u Vašingtonu oko dijaloga Beograda i Prištine, Lajčak ocenjuje da nije u pitanju novo partnerstvo već povratak staroj saradnji, za koju ocenjuje da ima dugu i uspešnu tradiciju na Zapadnim Balkanu.

  „U tesnim smo kontaktima sa američkim partnerima, dobro se poznajemo i delimo isti cilj, a to je evropska budućnost Zapadnog Balkana. Ne mislim da bilo ko treba da se plaši saradnje EU i SAD na dijalogu Beograda i Prištine. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je preduslov za uspešnu integraciju, a SAD i EU su tu da pomognu“, zaključuje Lajčak.

  „Na Beogradu i Prištini da se dogovore šta je normalizacija“

  Na pitanje kako EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, vidi američko insistiranje na „međusobnom priznanju“, Lajčak odgovara je cilj dijaloga normalizacija odnosa, a da su Beograd i Priština strane koje treba da se dogovore „šta je normalizacija i šta je normalno“.

  „Mislim da nije previše težak odgovor na to pitanje“, smatra Lajčak, ističući da vidi prostor za sporazum i normalizaciju.

  Lajčak ponavlja da je cilj da se postigne sveobuhvatan sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja između dve strane uključujući „dogovore o novim pitanjima“, ali i već postignute dogovore koji još nisu primenjeni, kao što je ZSO.

  On dodaje da i dalje stoji iza ocene da je moguće da se konačan i sveobuhvatan dogovor Beograda i Prištine postigne u roku od nekoliko meseci, ali i naglašava da EU neće biti ta koja će da odluči kada će to biti i da je to još jedna odluka koja direktno zavisi od spremnosti i želje Beograda i Prištine.

  „Izabran sam da budem na raspolaganju Beogradu i Prištini 24 sata sedam dana u nedelji, ali pozicija EU je jasna — mi nećemo proces ni veštački da ubrzavamo niti veštački da usporavamo. To nije u interesu EU niti u interesu regiona“, poručuje Lajčak.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Kosovo, Priština, Beograd, Miroslav Lajčak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga