10:00 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 184
  Pratite nas

  Sud BiH prvestepeno je oslobodio Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu optužbi da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Trnova od maja 1992. do jula 1993. godine.

  Oni su oslobođeni optužbi da svesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području Trnova, saopšteno je iz Suda BiH, prenosi RTRS.

  Optužnica ih je teretila da su, kršeći pravila međunarodnog prava za vreme rata i oružanog sukoba, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju ubistava i ubijanju, namernom nanošenju snažnog fizičkog i duševnog bola i patnje, te protivzakonitom zatvaranju civila. 

  Oni su bili optuženi da su svesno, sa zajedničkim ciljem, učestvovali u protivpravnom hapšenju i zatvaranju u zatvoreničkim objektima formiranim na području opštine Trnovo i paljenju imovine, te ubistvima i nečovečnom postupanju prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

  Godinjak je, prema optužnici, ratne zločine počinio, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbednosti Trnovo, člana Ratnog predsedništva Skupštine opštine Trnovo i načelnika Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, Šarić u svojstvu komandanta Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, a Bunoza u svojstvu komandanta jedinica hrvatske vojske.

  Tagovi:
  ratni zločini, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga