12:26 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  24133
  Pratite nas

  Pripadnici specijalne kosovske policije pod punim naoružanjem upali su danas u prostorije srpske opštine Klokot i uhapsili gradonačelnika Božidara Dejanovića, koji je pod policijskom pratnjom sproveden u Prištinu i određeno mu je zadržavanje od 48 sati, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  Petković je najoštrije osudio hapšenje srpskog gradonačelnika opštine Klokot i zastrašivanje i odmazdu nad zaposlenima u zgradi opštine.

  "On je uhapšen bez ikakvog pravnog osnova ili valjanih dokaza, a neposredno nakon njega uhapšen je i Dejan Vlajković, direktor odeljenja za Urbanizam opštine Klokot", navodi se u saopštenju i dodaje da im je Kancelarija već obezbedila pravnog zastupnika, a o postupanju prema njima obavestili su sve relevantne međunarodne institucije.

  Takođe, od relevantnih međunarodnih organizacija i od Brisela zatražena je hitna i odlučna akcija.

  Kako se navodi u saoštenju, prilikom upada u prostorije opštine specijalne snage kosovske policije izvršili su premetačinu, a u nastavku akcije upali su i u nekoliko srpskih kuća u kojima žive politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

  "Ovakvo brutalno ponašanje kosovske policije predstavlja nastavak pritiska i ugnjetavanja kojem su kontinuirano izloženi sropski predstavnici na teritoriji Kosova i Metohije, kao i vid zastrašivanja naroda i slanja poruke da za njih nema mira i normalnog života", ocenjuje Petković dodajući da je očigledna bila namera udara i pritiska na izbornu volju građana u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

  Podsećaju da je toj vrsti pritisaka srpski narod bio izložen ne samo tokom izborne kampanje nego očigledno još snažnije u periodu nakon izbora.

  "Nedopustivo je da neko baca senku na ubedljivu i istorijsku pobedu Srpske liste koja je nesporna i koja je osvojila 96,14 odsto glasova srpskog stanovništa na Kosovu i Metohiji. Svakoga dana svedoci smo brojnih vesti i video priloga o brutalnim izbornim manipulacijama od strane albanskih političkih predstavnika koji bi sada očigledno želeli da svoje izborne mahinacije zamaskiraju napadom na Srbe i predstavnike Srpske liste", navodi se u saopštenju uz poruku:"Takve scenarije napada i brutalnog obračuna sa srpskim narodom na KiM nećemo dozvoliti".

  Tagovi:
  hapšenje, Kosovo i Metohija, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Kancelarija za KiM
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga