05:04 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3412
  Pratite nas

  Ukoliko EU donese odluku da se u zemlje članice može putovati samo uz potvrdu o vakcinaciji vakcinama koje su odobrene u Uniji, Mađarska je otvorena za pregovore sa Srbijom na koji način će omogućiti građanima da putuju između dve zemlje, izjavio je danas ministar spoljnih poslove te zemlje Peter Sijarto.

  Sijarto je to rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem u Beogradu, odgovarajući na pitanje u vezi kovid pasoša i najava iz Brisela da će se možda moći putovati samo ako ste vakcinisani cepivima koje su odobrene u EU.

  Šef mađarske diplomatije ističe da je Budimpešta spremna da potpiše bilateralne sporazume vezano za prihvatanje kovid pasoša.

  "Ukoliko bude mogućnosti u odnosu na Srbiju, mi smo radi i otvoreni za pregovore sa Srbijom o tome na koji način ćemo omogućiti građanima da putuju između dve zemlje", kazao je Sijarto.

  Ističe da je Srbija jedna od najuspešnijih zemalja kada je reč o vakcinaciji, kao prvo u smislu nabavki, a kao drugo u smislu broja vakcinisanih.

  Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto

  "To znači da ste i zaštićeniji u većoj meri nego bilo koja zemlja EU, tako da smo mi spremni za bilateralne sporazume po tom pitanju ako su uspešniji", kazao je Sijarto.

  Kovid pasoši ne mogu da budu diskriminatorni

  Sijarto je istakao da kovid pasoši ne mogu da budu diskriminatorni i da Mađarska ne prihvata da se priznaje samo vakcina koju odobrava evropska nadležna institucija.

  Sijarto je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, o tome kakav je stav Mađarske po pitanju kovid pasoša i odobravanja vakcina.

  Šef mađarske diplomatije kaže i da kovid pasoš mora da poštuje propise Evropske unije, ali da oni omogućavaju dva načina odobravanja vakcine.

  Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto

  "Jedno je Evropski farmakološki institut, a drugi način je da u situaciji opasnosti, nacionalni nadležni organi odluče koju će vakcinu prihvatiti. Mi ne prihvatamo da se u odnosu na kovid pasoš prihvata samo vakcina koju odobrava evropska nadležna institucija, nego u budućnosti treba da prihvate i vakcine koje se na nacionalnom nivou odobre", kazao je Sijarto.

  Na pitanje kakva je situacija u Mađarskoj kada je reč o vakcini AstraZeneka i da li planiraju suspenziju, Sijarto kaže da stalno vrši monitoring i da će postupati u skladu sa onim što njihovi stručnjaci budu smatrali za shodno.

  "Kod nas u Mađarskoj nije političko pitanje da li se jedna vakcina može koristiti ili ne, već je to zadatak stručnjaka i kako stručnjaci odluče, mi ćemo postupati po tome", zaključio je Sijarto.
  Tagovi:
  Mađarska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga