02:30 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4188
  Pratite nas

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstaviće danas u Briselu zemljama članicama EU dokument kojim se predlaže način primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

  Takozvani „non pejper“, u koji je Tanjug imao uvid, naglašava da predložene promene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primenjene u okviru postojećeg pregovaračkog okvira i uz saglasnost Srbije, na čemu je Beograd insistirao.

  Dodaje se i da revidirana metodologije mora da bude u obostranom interesu kako Srbije tako i zemalja članica.

  Dokumentom su predstavljena četiri osnovna principa budućeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.

  Prvi, insistira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava.

  Konstatuje se da „nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24“.

  Drugi princip podrazumeva „snažnije političko upravljanje procesom“ pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicama da veću ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

  „Međuvladine konferencije i Savet za stabilizaciju i pridruživanje trebalo bi da služe jačanju dijaloga zemalja članica i Srbije, sa jasnim smernicama kada je reč o ključnim reformskim procesima neophodnim za napredak“, stoji u tekstu predloga Komisije.

  Prva takva Međuvladina konferencija Srbije i EU trebalo bi da posluži za pojašnjenje primene nove metodologije i planiranju, a „Srbija bi mogla i da otvori klastere ukoliko ispuni merila za otvaranje, a zemlje članice se slože da je došlo do značajnog napretka u vladavini prava“.

  Treći princip revidirane metodologije ističe važnost ubrzanja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavlja obuhvaćenih u šest klastera.

  Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog tzv ”fundamentalnog” klastera, a Evropska komisija predlaže dase  što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvaranje.

  Još jednom se naglašava da će se „paralelno“ sa pripremom za otvaranje poglavlja po klasterima raditi na izveštajima o napretku zemlje u oblasti vladavine prava što će biti dodatni uslov nove korake u pristupnom procesu.

  Istovremeno, najavljuje se i ubrzanje integracionih mera tokom usklađivanja Srbije sa politikama i standardima EU.

  Evropska komisija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljivost procesa.

  U tekstu predloga, u koji je Tanjug imao uvid, insistira se na tome da EU ”bude jasnija u svojim očekivanjima” od Srbije kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne sledeće korake na putu pristupanja, na merila za zatvaranje poglavlja odnosno prioritetne reforme.

  U okviru ovog principa predlažu se i ”korektivne mere u slučaju problema tokom pregovora”, što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primeni reformi.

  Godišnji izveštaji Evropske komisije i po novoj revidiranoj metodologiji bi trebalo da ostanu ključni u analizi napretka Srbije na putu ulaska u EU.

  Nakon što Evropska komisija danas predstavi svoj predlog o konkretnim koracima u budućem procesu pristupanja Srbije, o tome bi trebalo da se izjasne i pojedinačno zemlje članice EU.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga