14:02 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1320
  Pratite nas

  Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) poziva vlasti Republike Srbije, kao i Unmik i Kfor, da aktuelizuju i istraže ko je odgovoran za posledice nastale martovskim pogromom pre 17 godina.

  Saopštenje Srpske koordinacije prenosimo u celosti:

  „Pre 17 godina, za vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (Kfora i Unmika), u tri dana masovnog i organizovanog nasilja nad Srbima, u kome je širom Kosova i Metohije, učestvovalo više desetina hiljada Albanaca, ubijeno je desetoro Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja a proterano 4.012-oro Srba.

  Ni nakon sedamnaest godina, za navedene masovne i organizovane zločine Albanaca, niko od izvršilaca i organizatora nije osuđen na kaznu zatvora a proteranim Srbima još uvek nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu.

  Srpska koordinacija i članovi porodica žrtava i u ovim teškim vremenima, gajeći sećanje na žrtve martovskog pogroma, još jednom ukazuje na konkretnu odgovornost Unmika i Kfora zbog nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost samoproglašenih vlasti u Prištini, zbog nekažnjavanja zločina nad Srbima, zbog uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji.

  Srpska koordinacija poziva vlasti Republike Srbije kao i Unmik i Kfor da aktuelizuju i istraže pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima i srpskom kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji u Martovskom pogromu 2004. godine, kao i pitanje odgovornosti osoblja Unmika i Kfora za nečinjenje i nevršenje mandata određenog Rezolucijom SB OUN br. 1244“, zaključuje se u saopštenju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga