03:19 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  22807
  Pratite nas

  Republika Srpska nema nameru da ratuje, ali ima nameru da izgradi svoj politički subjektivitet, a jednoga dana i suverenu državu, rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

  Dodik je u emisiji Telering na RTRS rekao da je legitimitet na strani RS, da su postavljene međuentitetske granice i da se zna šta je čije.

  "Često me pitaju miran razlaz ili rat. Kakav rat? Ko će da ratuje? Željko Komšić daje nekakve izjave, ali on je čovek bez političkog legimiteta. Danas u Federaciji BiH imate potpun raskol između Hrvata i Bošnjaka, a u BiH Srbi, Bošnjaci i Hrvati ne mogu ništa da se dogovore", istakao je on.

  Osvrnuo se i na rad visokog predstavnika, uz tvrdnju da se institucije Republike Srpske bore od 2006. godine da se ta funkcija ukine. 

  "Niko ne može da kaže da mi godinama ne ukazujuemo da nam ne treba visoki predstavnik, i stalno se tome suprostavljamo. Još od vremena Pedija Ešdauna. BiH danas izleda gore nego ikada u posleratnom periodu. Ona je neodrživa politička konstrukcija. Ja jesam član Predsedništva BiH, ali samo da je BiH onakva kakvu ju je napravio Dejton, borio bih se za nju", rekao je Dodik.

  I sam je na svojoj koži osetio pritiske visokog predstavnika, uz konstataciju  da je Zapad formirao neki svoj stereotip o "dobrim i lošim" momcima u BiH.

  "Još 2006. godine visoki predstavnik je imao želju da me smeni, i tada sam shvatio da su oni neprijatelji srpskog naroda. Njihova je percepcija da Srbe treba iseliti u Srbiju, ili već negde, i da ovo ostane čisto bošnjačka teritorija. To je bio cilj Kalaja, visokog predstavnika tada, a i sada. Međutim, moraju shvatiti da su se mnoge stvari promenile", poručio je Dodik. 

  Istakao je i kakvu bi on BiH voleo da vidi.

  "Sasvim je razumno dozvoliti narodima u BiH političku slobodu, da baštine svoju identitet, bez ikakvih zabrana od bilo koga i da vremenom nauče pomagati jedni drugima. Da se nikome ne nameće politički stav. Ja sam uveren da je to moguće. Ali druga strana želi svu krivicu svaliti na srpski narod, i onda imamo problem", rekao je Dodik.

  On je naglasio da i Zagreb i Beograd žele više dobrog BiH nego što ti misli Sarajevo.

  "Idite u Beograd, a potom i u Zagreb. Država sa dva entiteta i tri konstutivna naroda. Zar je to teško da prihvate i u Sarajevu", zapitao se Dodik. 

  Tagovi:
  Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga