06:54 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  50101
  Pratite nas

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da je Srbija značajno napredovala poslednjih nekoliko godina, dodajući da su bilateralni odnosi Srbije i SAD snažni, kao i da postoji jasna zajednička vizija budućnosti.

  Palmer je na konferenciji „Budućnost odnosa SAD i Srbije i politika SAD prema Zapadnom Balkanu“, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) i „Ist vest bridža (East West Bridge), govoreći o Srbiji iz 1993. godine kada je bio u poseti našoj zemlji i Srbiji danas, istakao da je jasno da se desio napredak.

  Kako je naveo, prilikom poslednje posete video je optimističnije i pozitivne ljude, što je potpuno razumljivo usled različitih okolnosti sredinom devedesetih, kao što su rat i sankcije, saopštili su KSAP i „Ist vest bridž“.

  Palmer je rekao da je posebno značajan vidljiv napredak koji je Srbija doživela poslednjih godina, iako postoji prostor za napredak, a jasno je da optimizam dele i SAD.

  „Moj utisak sa poslednjih razgovora sa zvaničnicima Srbije jeste da su fundamentalno, bilateralni odnosi dve zemlje snažni, ali da postoji i jasna zajednička vizija budućnosti i vizija budućnosti Srbije kao članice EU, sa svim oblastima koje je kvalifikuju, kao ekonomski snažne države“, poručio je Palmer.

  Ponovio je da SAD podržavaju evropski put Srbije, a govoreći o evroskepticizmu u srpskoj javnosti, naveo je da to nije nerazumljivo imajući u vidu da su reforme, koje se na kraju pokažu vredne truda, ponekada teške.

  „Put ka članstvu u EU je težak i često izgleda beskrajan. Ipak, u praksi se pokazalo da kada neka zemlja dođe do svog cilja, građanima postane jasno da benefiti daleko prevazilaze poteškoće. Očekujem da će takav slučaj biti i sa Srbijom, odnosno, kada ljudi vide prave benefite od članstva, da će podrška evropskom putu porasti“, kazao je Palmer.

  Istakao je i da je važno da balkanske zemlje znaju da je put reformi važan i uvek prepoznat i nagrađen.

  Govoreći o mini Šengenu, Palmer je naglasio važnost regionalnog povezivanja i inicijativa koje dalje podstiču rast i prosperitet.

  Podsetio je na konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama kakva je mini Šengen, ali i dodao da bi voleo da vidi podršku čitavog regiona inicijativama kakva je ta, koje su usmerene na solidarnost i povezivanje.

  Upitan da prokomentariše značaj DFC-a za saradnju Srbije i SAD, Palmer je rekao da je dolazak američke razvojne agencije najbolji pokazatelj dobrih namera SAD, preneo je Tanjug.

  „Dolazak DFC-a na Balkan pokazuje da su SAD posvećene razvoju Zapadnog Balkana gde bih uključio i Grčku. DFC u Beogradu radi i otvoren je za nove poslovne izazove, što je važna prilika za ceo region i SAD da razviju ekonomsku saradnju, saradnju u infrastrukturnim projektima i drugim važnim oblastima koje će pomoći da se balkanske zemlje integrišu u Zapad“, ocenio je Palmer.

  Palmer dodaje da američke kompanije u Srbiji imaju veoma pozitivan utisak o našoj zemlji, da su zadovoljne uslovima, kvalitetnim i kreativnim kadrovima, posebno kada je reč o naučnim i tehnološkim delatnostima.

  Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je važnost produbljivanja dobrih odnosa dve zemlje i naveo da ta saradnja ne samo da doprinosi ekonomskom razvoju Srbije, već i SAD.

  „To se nije promenilo ni dolaskom nove administracije u Belu kuću, naprotiv, i administracija predsednika Džozefa Bajdena nastavlja sa istim pristupom“, rekao je Godfri.

   

  Tagovi:
  SAD, Srbija, Metju Palmer
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga