08:09 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  114195
  Pratite nas

  Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da Srbija duguje tri milijarde evra tzv. Kosovu i da u južnoj srpskoj pokrajini ne može postojati jednoetnička Zajednica srpskih opština (ZSO).

  Kurti je rekao da Kosovo ima mnogo pitanja o kojima treba da razgovara sa Srbijom dodajući da bi Beograd morao da ima volju da reši pitanje nestalih osoba, prenosi "Kljan Kosova".

  On je na okruglom stolu, koji je organizovala Kosovska fondacija za otvoreno društvo na temu „Kako dalje sa dijalogom“, rekao da Srbija treba da vrati Kosovu oko tri milijarde evra duga.

  Takođe, smatra Kurti, Srbija bi trebalo i da ponudi naknadu za oštećenu imovinu, naknadu za ratna stradanja i izvinjenje.

  „Realnost mora biti prihvaćena, mora prihvatiti i istinu i građani moraju imati koristi“, rekao je on.

  Povodom Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da ne može postojati jednoetnička zajednica koja je potkrepljena presudom Ustavnog suda.

  Prema njegovim rečima, istorija Kosova je poznata i srpska vlada bi trebalo da razmisli o zločinima koje je počinila.

  Publicista Veton Suroi je rekao da bi sledeća vlada trebalo da preispita proces dijaloga, prenosi „Kosovo onlajn“.

  „U poslednjih deset godina otkako smo započeli pregovarački proces, geopolitički kontekst u svetu se promenio. Pogrešna američka intervencija, kao što je slučaj sa Grenelom, oštetila je proces dijaloga. Neophodan je povratak SAD u okviru nove dimenzije. Tokom godina stvorili smo zakonska odstupanja. Zajednica srpskih opština je eklatantan slučaj, u suprotnosti je sa našim ustavnim sistemom“, rekao je on.
  Tagovi:
  pregovori Beograda i Prištine, ZSO, Veton Suroi, Aljbin Kurti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga