11:17 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1033
  Pratite nas

  Prošle su 22 godine od agresije NATO snaga na SRJ. Petnaest godina nakon agresije, dve novinarke RT-a, Jelena Milinčić iz Srbije i Anisa Nauaj iz Amerike, razgovarale su sa svedocima o užasima rata.

  Ono što je izgledalo kao horor film postalo je stvarnost za čitavu naciju: tokom operacije snaga NATO-a, koja je trajala 78 dana, između 24. marta i 10. juna 1999, NATO je ispalio ukupno 2.300 raketa na 990 meta i 14.000 bombi na SR Jugoslaviju. Samo glavni grad Beograd bombardovan je 212 puta.

  Za dva i po meseca neprekidnih vazdušnih napada poginulo je od više 2.000 civila, među njima 88 dece, a 8.000 ljudi je povređeno.

  Ali ti podaci su samo statistika. Iza njih stoji ljudska tragedija. Dopisnica RT-a Jelena Milinčić, njena porodica i prijatelji su među onima koji su preživeli užase tih dana rata.

  Petnaest godina nakon operacije snaga Alijanse, Jelena Milinčić i Anisa Nauaj odlaze u Srbiju da razgovaraju sa svedocima o užasima tih krvavih dana. Ne propustite ekskluzivni dokumentarni film „Zašto?“, koji je na RT-u premijerno prikazan 24. marta 2014.

  „Ne razumem kako svet može da dozvoli da se NATO ne izvini za sve ovo“, insistira Amerikanka Anisa i ističe da se slika o ratu u Jugoslaviji koju su predstavili američki mediji veoma razlikovala od one u srpskim medijima.
  Tagovi:
  reportaža, agresija NATO na SRJ
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga