09:30 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1791
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas završne radove na izgradnji vijadukta u Beškoj i polaganju koloseka na vijaduktu, u okviru gradnje brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada, a kompanija RŽD Internešnel je najavila da će u septembru početi da gradi novi Dispečerski centar za upravljanje železnicom u Srbiji.

  Vučić se tokom obilaska gradilišta interesovao kada će Rusi, koji izvode radove na toj deonici, početi da grade i najmoderniji Dispečerski centar za upravljanje srpskim prugrama, a direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov najavio je će ugovor za prvu fazu projekta biti zaključen u junu i da će fizički radovi krenuti u septembru.

  Sultanov je kazao da će ceo projekat Dispečerskog centra, koji ima više faza, biti završen do kraja 2023. godine, kada će se iz novog centra u Makišu pokrivati cela mreža sprskih pruga.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov obilaze radove
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov obilaze radove

  Vučić je istakao da će novi Dispečerski centar biti od presudnog značaja za razvoj srpskih železnica, pošto će se tako ostvariti potpuna kontrola nad želzničkim saobraćajem.

  "Imaćemo veću uštedu i sigurnost, znaćemo koje pruge i vozovi su zauzeti, imaćemo punu kontrolu", naglasio je Vučić.

  Predsednik je tom prilikom prisustvovao i polaganju koloseka kod Beške, a direktor kompanije RŽD Internešnel Sergej Pavlov mu je rekao da to radi mašina koja je veoma brza u polaganu pruge i nazvao je "ruskim Ferarijem".

  Obilasku radova je prisustvovao i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

  Vijadukt u Beškoj
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Vijadukt u Beškoj

  U okviru deonice Stara Pazova-Novi Sad gradi se i tunel Čortanovci za dva smera ukupne dužine 2,2 kilometra, kao i vijadukt od tri kilometra.

  Izgradnja brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada počela je 2017. godine, a ukupna vrednost radova je nešto veća od 580 miliona dolara.

  Na toj deonici ukupno će biti izgrađeno 28 objekata, među kojima su galerije, nadvožnjaci, podvožnjaci, pothodnici, vijadukti i mostovi.

  Radovi na brzoj pruzi trenutno se obavljaju na deonicama od Beograda do Stare Pazove u dužini od 34,5 kilometrara na kojoj rade kineske kompanije CCCC i CRI, kao i na relaciji Stara Pazova - Novi Sad u dužini od 40,4 kilometra koju gradi ruski RŽD Internešenel.

  Deonica pruge za velike brzine Stara Pazova-Novi Sad
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Deonica pruge za velike brzine Stara Pazova-Novi Sad

  Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga kroz Srbiju biće duga oko 184 kilometara.

  Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren izmedu Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine "Pojas i put".

  Pruga se neće ukrštati sa putevima, a od Beogada do Novog Sada moći će da se stigne za manje od pola sata.

   

   

   

   

  Tagovi:
  Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga