11:37 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  31542
  Pratite nas

  Evropska unija podigla je lestvicu kriterijuma za Srbiju toliko visoko da je brojne države EU ne bi mogle preskočiti čak ni danas, a kamali kada su postale punopravne članice, bilo da je to bilo 2004. godine, 2007. ili 2013, kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

  Starović je to rekao komentarišući izveštaj o Srbiji, koji je usvojio Evropski parlament (EP)

  Državni sekretar je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je bilo veliko interesovanje poslanika EP, podneto je više od 400 različitih amandmana na izveštaj o Srbiji, i da će se analizirati tokom dana konačni tekst izveštaja.

  „Može se zaključiti da s jedne strane EP na pozitivan način ocenjuje ekonomske rezultate u prethodnom periodu, ovo je prvi izveštaj u novom sazivu parlamenta, ocenjuje se pozitivno i uloga Srbije u regionu Zapadnog Balkana, a sa druge strane postoje više kritički intonirani segmenti izveštaja koji se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, medijskih sloboda“, istakao je Starović.

  „Insistiramo da se odmaknu od opštih mesta i paušalnih ocena i da nam kada god je to moguće istaknu šta su konkretni primeri gde postoje zamerke na postupanje naših državnih organa, i kada svedemo to sa nivoa opštih mesta na konkretne zamerke, pokaže se često da poslanici kucaju na otvorena vrata i da je Srbija već ostvarila značajne rezultate u rešavanju pojedinih slučajeva“, rekao je Starović.

  On dodaje da možemo da pozdravimo to što je konačno došlo do iole odlučnije reakcije iz Brisela na izjave Aljbina Kurtija i druge političke izjave iz Prištine.

  Prema njegovim rečima, skandalozna je izjava Kurtija da nema nameru da bilo šta učini u formiranju Zajednice srpskih opština, što je obaveza iz Brisela od pre osam godina.

  „U prethodnim godinama EU nije imala dovoljno odlučnosti da privoli albanske lidere u Prištini da se drže dogovorenog, sećamo se anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, u tim okolnostima EU nije učinila ništa, i bilo je potrebno da dođe do odlučnijeg delovanja Trampove administracije kako bi takse bile uklonjene“, podsetio je Starović.

  Kazao je da Srbija podržava proces dijaloga i da je spremna da u njemu učestvuje.

  „Prepoznajemo veliku prilježnost pregovarača Miroslava Lajčaka, verujemo u njegove dobre namere, ali za tango je potrebno dvoje, potrebno je da imamo adekvatan nivo spremnosti i u Prištini. Teško je zamisliti da bi bilo ko od naših sadašnjih međunarodnih partnera i sagovornika kada bi ušao u naše cipele mogao da prihvati situaciju u kojoj je sada potrebno pregovarati i zaključivati nekave nove sporazume, a da Priština nije prethodno ispunila ono na šta se obavezala pre osam godina Briselskim sporazumom“, kaže Starović.

  Dodaje i da je „za nas Vašingtonski sporazum važan, govorim o segmentu na koji se Srbija obavezala, to nije izraelsko priznanje nezavisnosti tzv. Kosova i otvaranje njihovog predstavništva u Jerusalimu“.

  Pojašnjava da je od 2008. godine pa nadalje, Ankara bila jedan od najvažnijih međunarodnih sponzora prištinske administracije, u međuvremenu se situacija unekoliko promenila, stepen aktivne podrške u multilateralnim organizacijama opao je i opadaće. Naveo je akciju hapšenja takozvanih Gulenista u Prištini, pre tri godine, koje su turske bezbednosne službe obavile samostalno.

  Veliko je nezadovoljstvo Turske zbog otvaranja tzv. ambasade u Jerusalimu, posledice će biti dugoročne i u reakcijama drugih arapskih država koje deluju u okviru Arapske lige, ističe Starović.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  izveštaj, Evropski parlament, Evropska unija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga