22:16 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 190
  Pratite nas

  Treća statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tyv. OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja počela je danas pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

  Obojica su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka, a ovu sednicu, po sopstvenoj želji, prate iz pritvorske jedinice u Hagu gde se nalaze od hapšenja krajem septembra 2020. godine.

  U njihovo ime danas će govoriti njihovi advokati, koji konferenciju takođe prate video vezom.

  Na statusnoj konferenciji govori se o dokazima koje tužilaštvo u setovima obelodanjuje odbrani.

  Odbrana je krajem prošle sedmice obavestila sud da je započela svoje istrage, uprkos pandemiji kovida-19.

  Upozorili su međutim da bi u narednom periodu moglo da dođe do odlaganja tog procesa, s obzirom na ponovni skok broja zaraženih u kontinentalnom delu Evrope, zbog čega je Velika Britanija, odakle je većina njihovih branilaca, uvela strože mere za ulazak u zemlju, pored ostalog desetodnevni karantin.

  Početne istrage su preduzete na Kosovu između 28. februara i 5. marta.

  Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

  Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

  Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv OVK, kako se navodi u optužnici terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

  "Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća", navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

  Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

  Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

  Gucati je negirao optužbe, a Haradinaj je odbio da se o njima izjasni, prethodno navodeći da ne priznaje taj sud.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Hag, Sud, OVK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga