05:18 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 8311
  Pratite nas

  Mediji u Italiji objavili su u nedelju vest o tome kako je, za razliku od te zemlje gde se vakcinacija obavlja u "ritmu puža" i gde je nemoguće odabrati vakcinu, Srbija omogućila i stranim državljanima bez stalnog boravka u zemlji da se vakcinišu i nakon toga vrate u svoju zemlju.

  Dnevni list Korijere dela Sera je, sa naslovom "Imunizacija od Milana do Srbije i nazad, Beograd dozvoljava svima da se vakcinišu", objavio tekst u kome je izneo iskustvo menadžera Simonea Avogardija koji je u martu bio u Srbiji, vakcinisao se i vratio u Italiju.

  List ističe da je u Beogradu i u ostalim delovima Srbije, ne samo moguće vakcinisati se, već i odabrati vakcinu upravo kako je to učinio menadžer Avogardi. 

  On je odabrao vakcinu "Fajzer" i već se i revakcinisao. U intervjuu je izjavio da sada poseduje sertifikat na tri jezika sa kju-ar kodom koji, kada se otvori mobilni telefon, važi kao pasoš koji mu garantuje mogućnost putovanja.

  Simone je obavestio zdravstvene službe u Milanu da nema potrebe da ga pozovu za vakcinaciju (došao bi na red eventualno u junu ili kasnije) i izjavio da napokon može da se vrati putovanjima s obzirom na to da ima vlastitu firmu zbog koje je često putovao po svetu.

  Kako prenosi RTS, italijanski mediji to nazivaju nekom vrstom novog zdravstvenog turizma: "Dođite u Srbiju, upoznajte je, i posetite, a pritom se i vakcinišite kojom god vakcinom želite".

  Naglašavaju da su u Srbiji prisutne "Fajzerova" i "Astra-Zenekina" vakcina, zatim "Moderna", kao i "Sputnjik Ve", te kineska vakcina "Sinofarm".

  Srbija dobija velike poene i pokazuje drugačiju sliku 

  Mediji kažu da Srbija na taj, način dobija velike poene i pokazuje svetu jednu drugačiju sliku zemlje u kojoj je, u odnosu na Italiju u kojoj vlada potpuni haos što se vakcinacije tiče te još uvek nisu imunizovani ni oni koji imaju više od 80 godina i gde građanima daju vakcine "kap po kap", moguće vakcinisati ne samo vlastite građane već i sve strance koji to žele.

  Dovoljno je otići na sajt italijanske ambasade, gde je sve objašnjeno i gde postoji link na srpskom jeziku, gde je moguće prijaviti se za vakcinaciju i izabrati vakcinu ili čak više njih.

  Sa rezervisanim terminom u džepu, svaki građanin Italije, ali i drugih zemalja, može da se uputi ka Srbiji, poseti Beograd ili ostale delove zemlje, vakciniše se i vrati kući.

  Nije baš komotno odlaziti dva puta radi revakcinacije, kažu mediji, ali smatraju da je vredno truda.

  Vakcinacija na beogradskom Sajmu
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Vakcinacija na beogradskom Sajmu

  Mediji takođe naglašavaju da je Srbija druga zemlja posle Izraela koja je na neverovatno brz način sprovela vakcinaciju među starijom populacijom, najosetljivijim kategorijama i da isto tako želi da ohrabri preduzetnike, ljude iz velikih kompanija da vakcinacijom pomognu da se zemlja što pre oporavi i u ekonomskom smislu.

  Pomoć zemljama u regionu 

  Mediji objavljuju i fotografije velikog broja ljudi među kojima ima puno stranaca koji čekaju u redovima u Beogradu da bi se vakcinisali.

  Moguće je pročitati, osim naslova tipa "Turizam vakcina" i "Srbija, zemlja koja ima više vakcina nego stanovnika".

  Post piše kako Srbija već duže vreme vakciniše i pomaže zemljama iz regiona koje nisu ni blizu ovoj zemlji po vakcinaciji i čiji stanovnici masovno odlaze u Srbiju ne bi li se vakcinisali.

  Oni prenose da mnogi smatraju da je to odličan potez predsednika Vučića ne bi li došao do to toga da Srbija postane zemlja lider u regionu, drugi prenose intervju koji je dao novinama Fajnenšel tajms gde je izjavio da Srbija ne može biti na sigurnom dok i zemlje oko nje nisu, dok mnogi prenose njegove reči za srpske medije gde je, po njihovom pisanju, izjavio da Srbija ima veliki broj doza "Astra-Zenekine" vakcine kojima ističe rok, pa želi da ih iskoristi.

  "Prva zemlja koja je omogućila da se besplatno vakcinišu i migranti"

  Vakcine su besplatne, kažu mediji, Srbija nije daleko od Italije, a kako piše dnevni list Đornale, od rezervacije na portalu do same vakcinacije ne prođe ni 48 sati. 

  Brzo, efikasno i korisno. Srbija je, pišu mediji, i prva zemlja koja je omogućila da se vakcinišu i imigranti potpuno besplatno.

  Dok u Norveškoj, Turskoj i Austriji turističke agencije organizuju odlazak u Rusiju radi vakcinacije, u Srbiji je to organizovala direktno vlada. Danas je Srbija prva evropska zemlja sa najvećim brojem vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika.

  Za samo tri meseca Srbija je uspela da vakciniše 15,6 odsto stanovnika. To je mnogo više i od Velike Britanije koja je vakcinisala 7,7 odsto, a o Italiji i da ne govorimo, navode italijanski mediji.

  Tagovi:
  virus korona, Srbija, Italija, vakcinisanje, vakcinacija, Sputnjik V, vakcina, vakcine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga