04:52 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1424
  Pratite nas

  Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu je uhapšeno devet vlasnika poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije, osumnjičenih za prevaru prilikom kupovine poljoprivrednih mašina, dok je za jednim osumnjičenim, koji je u bekstvu, raspisana potraga.

  Uhapšeni su M. Z., P. V., Ć. N., R. M., M. Z., V. S., J. LJ. , D. E. i T. P, a traga se za LJ. A, saopštilo je tužilaštvo.

  Sumnja se da su prevarama oštetili državni budžet za više od 20 miliona dinara.

  Oni se sumnjiče da su lažnim prikazivanjem činjenica da su kupili različite poljoprivredne mašine i mehanizaciju, te izvršili plaćanje navodno kupljene robe, na osnovu toga podneli Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaj za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje biljnih kultura, Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Beogradu.

  Na osnovu tako lažno prikazanih činjenica doveli su u zabludu radnike Uprave za agrarna plaćanja, koji su rešenjima usvajali predmetne zahteve osumnjičenih za ostvarivanje prava na podsticaj, te nalozima za plaćanje isplatili osumnjičenima tražena sredstva.

  Na ovaj način je oštećen budžet Republike Srbije za više od 20.000.000 dinara.

  Akcija hapšenja je sprovedena nakon višemesečne saradnje Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, tokom koje su prikupljeni su dokazi iz kojih proizilazi osnov sumnje da su oni izvršili krivično delo Prevara u produženom trajanju.

  Tužilaštvo napominje da će u zavisnosti od odbrane osumnjičenih, kao i od činjenice da li su ranije osuđivani, postupajući zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu nakon saslušanja osumnjičenih predložiti da se prema istima odredi pritvor, ukoliko za to budu ispunjeni zakonom propisani uslovi, preneo je Tanjug.

  "U toku istrage ovo tužilaštvo ispitaće svedoke, ovlašćene predstavnike oštećenog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ukoliko bude potrebno odrediti ekonomsko finansijska veštačenja, te prikupiti sve raspoložive dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice protiv osumnjičenih LJ. A., M. Z., P. V., Ć. N., R. M., M. Z., V. S., J. LJ., D. E. i T. P. ili o obustavi postupka", navodi se u saopštenju.

  Tagovi:
  prevara, hapšenje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga