17:00 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  29010
  Pratite nas

  Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da omogućavanje dvojnog državljanstva Srbije i Crne Gore ne predstavlja opasnost, s obzirom na to da Beograd prema Podgorici nema teritorijalne, ni političke pretenzije.

   

  Povodom tenzija u Crnoj Gori Dačić je za TV Pink rekao da kad god su ovakve teme bile aktuelne, Crna Gora se delila na one koji su za dobre odnose sa Srbijom i "one druge".

  Dodaje da je siguran da ogroman broj građana Crne Gore želi dobre odnose sa našom zemljom, posebno imajući u vidu da Srbija nema teritorijalne ili političke pretenzije, niti su ikada postojali zahtevi koji su se ticali unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori.

  "Ipak, postoje neke teme koje su vlasti u Crnoj Gori uvek koristile kao dobre teme za navodnu odbranu Crne Gore od Srbije, kao što je Zakon o državljanstvu", kaže Dačić.

  On podseća da je pre 13 godina vodio razgovore o tom pitanju, i da Srbija svima daje pravo na dvojno državljanstvo, bez potrebe za otpustom iz matičnog državljanstva.

  "Međutim, to Crna Gora nikad nije dozvoljavala... u njoj su ljudima oduzimali državljanstvo ako se dokaže da imaju i srpsko. Oni su računali da ti ljudi neće glasati za njih", kazao je Dačić.

  On je podsetio i da je bio optužen za „prebrojavanje krvnih zrnaca" kada je pre godinu-dve dana, kao šef diplomatije Srbije, govorio da treba primeniti neke mere reciprociteta prema državljanima Crne Gore.

  Dačić je ocenio i da je suština koja trenutnim previranjima treba da se izbegne problem "opstanka" vlasti u Podgorici.

  "Naš cilj je da uspostavljamo što bolje odnose i pomognemo jedni drugima", poručio je Dačić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crna Gora, državljanstvo, Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga