05:33 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11262
  Pratite nas

  Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je da "strateško partnerstvo Rusije sa Srbijom ima, bez ikakvog preterivanja, kosmičku perspektivu".

  „Nadamo se da ćemo u najskorije vreme sa srpskim prijateljima uspostaviti saradnju u istraživanju i korišćenju kosmičkog prostora u mirne svrhe i postići konkretne rezultate u ovoj sferi“, rekao je u Harčenko u autorskom tekstu za list Politika objavljenom danas, tačno na 60-godišnjicu istorijskog, prvog leta u kosmos sovjetskog astronauta i pilota Jurija Gagarina.

  Harčenko je rekao da rusko-srpska saradnja sve više dobija inovativnu dimenziju.

  „Odmiče proces organizacije proizvodnje na beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ ruske vakcine protiv kovida-19 Sputnjik V (uzred, nazvane po prvom veštačkom Zemljinom satelitu, koji je lansirala ekipa Sergeja Koroljova 1957. godine)“, naveo je Harčenko.

  Kako je dodao, „na dnevom redu je izgradnja u Srbiji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, u okviru kojeg se planira proizvodnja narednih farmaceutskih preparata“.

  „Jačaju kontakti između centara za razvoj visokotehnoloških projekata, poput ruske Fondacije ‘Sokolkovo’ i Naučno-tehnološkog parka ‘Beograd'“, naglasio je Harčenko.

  Tagovi:
  Rusija, Srbija, Aleksandar Bocan-Harčenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga