16:46 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1200
  Pratite nas

  Pet osoba albanske nacionalnosti tvrdi da su žrtve nekadašnjeg komandanta tzv. OVK Saljiha Mustafe i traži da im se i formalno dodeli status žrtve u procesu koji se protiv njega vodi zbog ratnog zločina u logoru, u selu Zlaš na Kosovu i Metohiji, u aprilu 1999. godine.

  Prve četiri osobe koje su prošle godine aplicirale za ovaj status odbijene su krajem februara, jer događaji koje su opisale u svojim zahtevima ne obuhvataju mesto i vreme za koje se Mustafa tereti optužnicom.

  U novom, drugom po redu izveštaju Službe za podršku žrtvama Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, koji je danas objavljen, ta Služba je preporučila sudiji da prihvati zahteve novih pet osoba, albanske nacionalnosti i dodeli im status žrtve u procesu protiv Mustafe.

  Takođe preporučuje sudiji da im dodeli mere za zaštitu identiteta i bezbednosti, preneo je Tanjug.

  U izveštaju se navodi da podnosilac zahteva pod pseudonimom 06/05 tvrdi da je pretrpeo fizičke i mentalne povrede, dok je podnosilac 05/05 naveo da je preživeo mentalnu povredu.

  Podnosioci zahteva 07/05, 08/05 i 09/05 su Albanci, koji, kako se navodi, tvrde da su direktne žrtve nezakonitog pritvaranja, okrutnog postupanja i mučenja u pritvorskom objektu u Zlašu u relevantnom periodu iz optužnice.

  Svi oni tvrde da su pretrpeli mentalnu povredu, a 08/05 i 09/05 i fizičku.

  Niko od ovih pet osoba nije podnelo dokumentaciju o šteti ili povredama, navodi Služba i ukazuje da su svi aplikanti za status žrtve albanske nacionalnosti, da govore albanski jezik i žive na Kosovu. Svi takođe tvrde da su navodni zločini prema njima izvršeni na istom mestu - u Zlašu.

  Služba je zatražila od sudije da svima odobri zaštitne mere putem redakcije imena uz pseudonime koje su već dobili, a kako se informacija o njihovom identitetu ne bi delile sa spoljnim svetom.

  Pored toga, Služba od sudije traži da im odobri i anonimnost u odnosu na Mustafu i njegovog branioca, (tako da ni oni, u ovoj fazi postupka, ne znaju o kojim je osobama reč).

  Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja ga tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

  On je negirao krivicu po svim tačkama optužnice.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga