21:26 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  711106
  Pratite nas

  U nezvaničnom diplomatskom dokumentu, takozvanom „non-pejperu“, koji je podigao prašinu u regionu, navedene su ideje o novim podelama na teritoriji bivše Jugoslavije - komadanje Bosne i Hercegovine, pristupanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom, piše slovenački portal „Necenzurisano“, koji je objavio taj dokument.

  Predlog o pripajanju Kosova Albaniji, inače je deo albanskih ambicija o stvaranju takozvane "velike Albanije".

  Slovenački portal navodi da se u uvodu dokumenta pod nazivom „Zapadni Balkan - put napred“ spominju „nerešena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata“, koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije. 

  Dalje se navodi da čak i nakon uspostavljanja mira nakon završetka ratova, obećanih evropskih perspektiva i napretka Severne Makedonije i Crne Gore u ovom pravcu u regionu, ključna pitanja ostaju nerešena:

  - da je Dejtonski sporazum 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, koji je odneo više od 100.000 života, praktično prepoznao ono što je postignuto u ratu, ali ne u principu.

  - da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova.

  - da se članstvo BiH u EU može u potpunosti isključiti.

  - da je u međuvremenu prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj uticaj u BiH i Severnoj Makedoniji.

  - da osim Turske, nekolicine lokalnih političara i njihovih pristalica, koji lično imaju koristi od haosa i nefunkcionalnih institucija, niko nije zadovoljan situacijom u BiH.

  Ključni deo su predložena rešenja za prethodno opisane probleme.

  Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni da donose strateške odluke.

  Šta je predloženo

  1. Ujedinjenje Kosova i Albanije

  "Na Kosovu se 95 odsto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji. Srpski deo Kosova dobio bi poseban status - po uzoru na Južni Tirol", navodi se u dokumentu. To je autonomna pokrajina u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački.

  2. Ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom

  "Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri rešiti pripajanjem dela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije", navodi se u dokumentu

  3. Spajanje većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom

  "Hrvatsko nacionalno pitanje može se rešiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH (po uzoru na Južni Tirol)."

  4. Bošnjacima nezavisna funkcionalna država

  "To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sledeći primer Turske). Za sada velika većina Bošnjaka podržava u perspektivi EU, a u naglom porastu turskog utjecaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati u sledećoj deceniji".

  Prema informacijama slovenačkog portala, dokument „Zapadni Balkan - put napred“ primio je kabinet predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela još u februaru. Međutim, to nije službeno potvrđeno. Portal navodi i da se u briselskim diplomatskim krugovima o „non-pejperu“ govori kao o slovenačkom dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u slanju na razne adrese.

  Kako se navodi, ipak nije reč o zvaničnom stavu Slovenije, već je samo reč o jednom od neformalnih predloga za moguće rešenje pitanja koja se tiču ​​zemalja bivše Jugoslavije, prenosi portal Kliks.

  O potencijalnom otvaranju Pandorine kutije na Balkanu i mogućnosti prekomponovanja Bosne i Hercegovine u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su dopisnik dnevnog lista „Politika“ iz Nemačke Miroslav Stojanović, bivši ambasador naše zemlje u Berlinu i Beču Milovan Božinović, i savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Radovan Kovačević:

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  non pejper, Balkan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga