04:51 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3594
  Pratite nas

  Albanski premijer Edi Rama potvrdio je postojanje mape u vezi sa promenom granica na Zapadnom Balkanu, prenosi Gazeta ekspres. Rama je rekao da je mapu video i pre nego što je pokazao slovenačkom kolegi Janezu Janši.

  „Razgovarao sam s njim davno. Takođe sam video taj dokument koji je objavljen. Nemam komentar“, rekao je Rama u emisiji „Izbori 2021“, preneo je Kosovo onlajn.

  Kako se vratila ideja o promeni granica na Balkanu?

  U četvrtak je slovenački portal necenzurirano.si objavio dokument, koji navodno predlaže reviziju granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova bez severnog dela (dobio bi poseban status po uzoru na Južni Tirol) sa Albanijom, ujedinjenje delova Crne Gore i Severne Makedonije gde je većinsko albansko stanovništvo sa Albanijom, mogućnost otcepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njeno ujedinjenje sa Srbijom, kao i ujedinjenje delova zapadne Bosne sa Hrvatskom.

  Iz Evropske unije je više puta rečeno da ne znaju za takav dokument.

  Slovenački premijer Janez Janša, čija će zemlja predsedavati Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, naveo je da su tvrdnje o postojanju tog dokumenta akcije usmerene na „nanošenje štete Sloveniji u EU“.

  „Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana i upravo takvi spisi pokušavaju da spreče ovaj cilj“, objavio je na društvenim mrežama Janša.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga