04:35 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  23245
  Pratite nas

  Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa rekao je da su na uzvišenju iznad Velikog Trnovca na jugu centralne Srbije počeli radovi na uređenju prostora i izgradnji objekta posvećenog komandantu tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvanu Ćazimiju, poznatom i kao komandant Leši.

   

  On je objasnio da će to biti mesto na kojem će se "negovati sećanje na komandanta Lešija", koga , kako tvrdi, na tom prostoru doživljavaju "kao heroja novije istorije, čoveka koji se žrtvovao za dobrobit svog naroda”, prenosi Kosovo onlajn.

  Mustafa je dodao da se na brdu iznad Velikog Trnovca ne događa ništa strašno i opasno po državu, kako se, po njegovoj oceni, tretira svaka inicijativa Albanaca na jugu Srbije.

  On je ocenio da su "opasne izjave koje dolaze iz Beograda prema kojima su Albanci uvek državni neprijatelji“.

  Ridvan Ćazimi je bio je jedan od četiri komandanta terorističke organizacije Oslobodilačka vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

  Poginuo je 2001. godine tokom sukoba sa Združenim snagama bezbednosti na brdu Crni kamen kod Velikog Trnovca.

  Na ulazu u Veliki Trnovac lokalni Albanci su mu 2002. godine podigli spomenik, a 2012. je u tom mestu otvoren i muzej posvećen njemu, koji su podigli lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  jug Srbije, Spomenik, Komandant Leši
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga