01:10 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 364
  Pratite nas

  Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče sastao se danas u Beogradu sa srpskim kolegom Zlatiborom Lončarom i najavio da će Vlada Severne Makedonije doneti odluku u znak zahvalnosti zbog donacije vakcina da svi građani Srbije koji putuju kroz Severnu Makedoniju budu oslobođeni plaćanja putarine od 15. juna do 15. avgusta.

  Ministri zdravlja Srbije i Severne Makedonije razgovarali o nastavku saradnje u borbi protiv korona virusa.

  Filipče se zahvalio u ime makedonskih vlasti i građana bratskom srpskom narodu za značajnu donaciju vakcina.

  Kako je naveo, zahvaljujući donaciji koju su organizovali ministar Lončar, premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić započet je proces vakcinacije u Severnoj Makedoniji.

  Ističe da su sada vakcinisani svi medicinski radnici u toj zemlji i zahvalio se i na tome što je Srbija širom otvorila vrata da budu vakcinisani i makedonski građani u Srbiji.

  "Vakcinacija i situacija oko korone je prioritet", kazao je Filipče i dodao da je sa Lončarom razgovarao i o dogovorenoj saradnji sa Institutom Torlak.

  Precizira da će taj Institut u narednom periodu biti partner Severnoj Makedoniji i ističe da će ta saradnja biti potrebna u dužem vremenskom periodu jer, kako kaže, pandemija neće stati, a vakcina će postati sezonska.

  Lončar je istakao da je saradnja, posebno u doba pandemije virusa korona, neophodna i naveo da se sa makedonskim kolegom čuje i na nedeljnom nivou kada razmenjuju iskustva neophodna za zdravlje građana.

  "Korona virus ne zna za granice i zato i mi moramo da se ponašamo kao da granice ne postoje", istakao je Lončar na zajedničkoj konferenciji za novinare.

  Neizbežna tema i današnjeg sastanka bila je situacija u vezi virusa korone i vakcinacija, kazao je Lončar i dodao da su razgovarali i o nonkovid pacijentima i kako da njih na što bolji način medicinski zbrinu.

  Kaže da su dogovorili dalju saradnju između stručnjaka Severne Makedonije i Srbije sa ciljem da se sačuva državno zdravstvo i da nijedna zemlja ne dođe u lošu situaciju.

  Na pitanje o vakcinaciji makedonskih građana u Srbiji, Lončar kaže da je moguća za sve koji iz raznih razloga borave u našoj zemlji.

  "Za sve građane Severne Makedonije koji imaju razloga da borave ovde izlazimo u susret iz razloga što ovo ne rešava jedna država u okviru svojih granica i zato što smatramo da što bude bolje komšijama, biće bolje i nama", kaže Lončar.

  Dodaje da je princip da građani Severne Makedonije koji su vakcinisani u Srbiji i drugu dozu dobiju u našoj zemlji, ali da može da se dogovori i ako je lakše da te doze za drugu vakcinu se ustupe Severnoj Makedoniji i da se na taj način omogući revakcinacija u toj zemlji.

  Ministar zdravlja kaže i da je u Srbiji do sada vakcinisano nešto manje od 15.000 građana Severne Makedonije.

  Upitan da li mogu da dođu makedonski građani koji nemaju boravak u Srbiji da se ovde vakcinišu, Lončar kaže da je za sada moguće jedino preko portala eUprave.

  "Za one koji nemaju ništa sa Srbijom, a žele da se vakcinišu, moguće je jedino preko portala eUprave. Nemojte kretati ako nema nikakvog osnova i ako niste proverili postoji li mogućnost. Dakle, jedino preko portala ili ako budemo pravili opet vakcinaciju stranih državljana bez zakazivanja", kazao je Lončar, a preneo Tanjug.
  Tagovi:
  virus korona, vakcinacija, vakcina, vakcine, putarina, Srbija, Republika Severna Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga