17:03 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  63708
  Pratite nas

  Policija je prekinula radove na podizanju memorijala takozvanom kapetanu Lešiju iznad Velikog Trnovca, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

  "Bez dozvole u ovoj zemlji se ne zida ništa. Ne može da se zida ni kuća, ni zgrada, a kamoli nekakav memorijal. U ovoj zemlji postoji zakon o spomenicima po kome se jasno zna kome se može dići spomenik, kome ne može. Zakon će se bezrezervno poštovati", rekao je Vulin gostujući na TV Prvoj.

  Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa izjavio je 20. aprila da su na uzvišenju iznad Velikog Trnovca, na jugu centralne Srbije, počeli radovi na uređenju prostora i izgradnji objekta posvećenog komandantu tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvanu Ćazimiju, poznatom kao komandant Leši. 

  Ćazimi je bio je jedan od četiri komandanta terorističke organizacije Oslobodilačka vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

  Poginuo je 2001. godine tokom sukoba sa Združenim snagama bezbednosti na brdu Crni kamen kod Velikog Trnovca.

  Na ulazu u Veliki Trnovac lokalni Albanci su mu 2002. godine podigli spomenik, a 2012. je u tom mestu otvoren i muzej posvećen njemu, koji su podigli lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga