05:56 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  127319
  Pratite nas

  Posle navodnog slovenačkog „non pejpera“ koji predlaže promenu granica na Balkanu, mediji u Prištini su objavili dokument za koji navode da su ga pripremile Francuska i Nemačka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a kojim je predviđeno da se on završi međusobnim priznanjem dve strane.

  Naime, prištinska „Koha“ je pod oznakom „ekskluzivno“ objavila da je došla u posed tog navodnog dokumenta koji predviđa okvir za dalje pregovore.

  „Koha“ navodi da je u redakciju stigao dokument za koji se kaže da je „non pejper“ koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

  Takođe, navodi se da bi se na Kosovu stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Srpska pravoslavna crkva imaće „privilegovan status“, dok bi Srbija nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma bila dužna da „ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“, preneo je portal Kosovo onlajn.

  „Proces bi trebalo da bude završen pre kraja februara 2022. godine“, kaže se u tom navodnom dokumentu.

  Proces će, piše „Koha“, biti zasnovan na nekoliko ključnih elemenata, poštujući Parišku povelju, Završni akt iz Helsinkija i vodeća načela Kontakt grupe za određivanje statusa Kosova iz 2005. godine i osiguravanje svih dogovora postignutih tokom dijaloga u Briselu.

  Što se tiče sporazuma koji bi trebalo da sadrži ovaj dokument, predlaže se da će „svaka stranka, prema međunarodnom pravu, poštovati ​​suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane“.

  „Stranke potvrđuju da će regulisati svoje granice i razgraničiti se samo uzajamnim dogovorom, da će sporove rešavati mirnim putem i da će se suzdržati od pretnji ili upotrebe nasilja u skladu s evropskim duhom rešavanja sporova dijalogom. Obe strane trebalo bi da teže jačanju međusobnog poverenja, dobre volje i tolerancije i zajednički će raditi na sprovođenju mira, stabilnosti i razvoja u regiji. EU bi u ime obe strane trebala angažovati nezavisno telo za razgraničenje granice između stranaka“.

  Strane bi takođe trebalo da se dogovore o uspostavljanju „autonomnog okruga severnog Kosova“ kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu, koja bi imala pravo regulisanja zakona na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništvo nad infrastrukturom, kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, socijalnom zaštitom, pravosuđem, policijskom službom, urbanim razvojem i evropskom saradnjom, u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne samouprave.

  Prema ovom planu, čiju istinitost novine nisu mogle potvrditi, „Autonomni okrug Severno Kosovo“ obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

  Autentičnost ovog dokumenta novine nisu mogle da potvrde, ali „Koha“ se poziva na tumačenja diplomata s kojima je razgovarala i koji su navodno potvrdili da su tačke navedene u njemu u skladu s onim o čemu se očekuje da će se razgovarati u dijalogu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  dijalog Beograda i Prištine, Nemačka, Francuska, non pejper, Srbija, Koha, Priština, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga