06:52 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11090
  Pratite nas

  Ne smem ni da pomislim gde bi danas bila Srbija i Kosovo i Metohija da sve ove godine nismo imali podršku Rusije. To je principijelna podrška , a Rusija kao globalna sila na delu pokazuje težnju da se ne dopusti kršenje međunarodnog prava, poručio je presednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na otvaranju Ruskog balkanskog centra u Beogradu.

  Uz čestitke na otvaranju Centra, on se osvrnuo na razvoj srpsko-ruskih odnosa, ocenivši da su oni na najvišoj tački u njihovoj bogatoj istoriji.

  „Izgradili smo jake veze na mnogo nivoa, saradnja naših rukovodstava i dobri odnosi dvojice predsednika važan je preduslov za saradnju i na drugim nivoima. Ekonomskom pre svega, gde možemo da očekujemo poboljšanje“, naglasio je Dačić i ponovio da podrška Rusije, predsednika Vladimira Putina i minsitra Sergeja Lavrova i celog rukovodstva suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije ima neprocenljiv značaj.

  Dačić je takođe poručio da Srbija, koja je i sama dugo bila izložena sankcijama, ne prihvata politiku jednostranih odluka i pritisaka i da se nije i nikada neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

  Otvaranje Rsukog balkanskog centra u Beogradu
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Otvaranje Ruskog balkanskog centra u Beogradu

  „Ne nameravamo da se pridružimo snakcijama Rusiji ne samo zato što bismo pogazili naše prijateljstvo i što smo i sami brili žrtve sankcija i pritisaka, nego i zbog toga što bi to nanelo štetu našim interesima. Čvrsti smo u tome“, rekao je Dačić, dodajući da Srbija ćeli i EU i mnogo radimo na tome ali da na tom putu ne želi da se odrekene prijateljstva i odličnih odnosa sa Rusijom.

  Pitanje je da li bi Srbija bila tako uspešna u borbi protiv kovida da od samog početka nije imala u tome podršku Rusije, primetio je Dačić i posebno istakao da je Srbija ponosna što je prva zemlja u Evropi koja je počela da proizvodi vrhunsku vakcinu Sputkik Ve.

  Dačić je takođe potvrdio da će delegacija Narodne skupštine će na poziv predsednika Ruske dume biti u poseti Moskvi 1. juna, čime će, kako je rekao, dati još jedan doprinos razvoju bilateralnih odnosa posle posete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića ali i najavljenih poseta ruskih zvaničnika Srbiji, i naročito najavljene posete predsednika Putina.

  Tagovi:
  Kosovo i Metohija, Balkan, ruski centar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga