02:07 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 420
  Pratite nas

  Povodom akcije "Bljesak" u kojoj je pre 26 godina u Zapadnoj Slavoniji stradao veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 Srba je napustilo to područje, danas su udruženja izbeglih i raseljenih iz Hrvatske u Tašmajdanskom parku u Beogradu položili vence i odali počast stradalima.

  Na današnji dan 1991. godine započeta je hrvatska vojna akcija "Bljesak" - ofanziva hrvatskih snaga na područje Zapadne Slavonije koje je tada bilo u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN-a.

  Tokom dvodnevne operacije započete oko pet sati ujutru artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska je preuzela kontrolu nad tim područjem.

  Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra "Veritas", u toj akciji je ubijeno ili nestalo 283 Srba iz Zapadne Slavonije, do sada su pronađeni posmrtni ostaci 162 osobe, a 121 osoba se i dalje vodi kao nestala.

  Predsednik Udruženja "Zavičaj" Nenad Abramović istakao je da je za samo 36 sati proterano više od 15.000, a da je među nestalima 57 žena i osmoro dece.

  "Posledica akcije je bilo kompletno etničko čišćenje srpskog naroda iz Zapadne Slavonije koje je počelo 1991. godine akcijom ''Otkos'' u kojoj je proterano oko 4.000 Srba", kazao je Abramović novinarima u Tašmajdanskom parku novinarima gde je na spomenik stradalim Srbima u ratovima devedesetih položio venac.

  U Beogradu odata počast stradalima u operaciji Bljesak
  © Tanjug / ZORAN ZESTIC
  Posledica akcije je bilo kompletno etničko čišćenje srpskog naroda iz Zapadne Slavonije.

  Ispred Jedinice za specijalne operacije "Crvene beretke" Milorad Munikravić kaže da je "Bljesak" bila teroristička akcija kojom je Hrvatska uz pomoć NATO-a napala zaštićenu zonu UN i počinila, ističe, jeziv zločin.

  "Tada su stradali mnogi civili jer su oni bili cilj napada", kazao je Munikravić.

  Predsednik Udruženja boraca Krajine Milan Gaćeša ocenio je da je to bila ustaška akcija i naveo da je prošlo mnogo godina, a da se nažalost i dalje priča ista priča.

  "Proterani smo samo zato što smo Srbi ", dodao je Gaćeša.

  Zbog ratnih zločina počinjenih u akcijama "Bljesak" i "Oluja", Haški tribunal pripremao je optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tuđmana koji je umro 1999. godine, a saslušano je i više hrvatskih oficira osumnjičenih za zločine protiv kojih nisu podignute optužnice.

  Pred sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, protiv pripadnika hrvatskih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine u toj akciji, koji su i dalje u pretkrivičnoj fazi, preneo je Tanjug.

  Tagovi:
  operacija Bljesak, počast, Beograd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga