23:52 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  54529
  Pratite nas

  Duboko verujem da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu i Metohiji, kaže patrijarh SPC Porfirije uz ocenu da se u ovom trenutku oko KiM prepliću „razni veliki interesi“ koji na ljude na KiM gledaju kao na predmete, a na samo Kosovo kao „bezdušnu teritoriju“.

  „Za nas je Kosovo nešto sasvim drugo“, poručio je patrijarh u intervjuu za Radio Beograd 2.

  Na pitanje kako vidi budućnost srpskih kulturno-istorijskih spomenika na KiM, patrijarh ističe da to zavisi samo od nas, bez obzira na razne vektore spoljašnje, koji bi hteli nešto drugo, ali i da zavisi od našeg odnosa prema KiM i našeg doživljaja Kosova.

  Ako ga, dodaje, doživljavamo samo kao neku teritoriju i mit, onda na tom planu vi možemo biti gubitnici i pobednici, trenutni ili konačni.

  „Ali, ako doživimo Kosovo iz same njegove prirode i perspektive, onda ćemo razumeti da je Kosovo zaista zavet i samim tim neraskidivo vezano za identitet našeg postojanja“, naveo je patrijarh.

  Konstatuje da je u ovom trenutku teško našem narodu na KiM ali da duboko veruje da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu.

  Ističe da je važno da se razgovara i da se dođe do mogućnosti da se smirenim tonovima razgovara i da pokušamo još više jedni druge da upoznamo i razumemo međusobne argumente.

  „Sigiran sam da ćemo, ako budemo imali takvo raspoloženje, pre ili kasnije doći do situacije u kojoj ćemo moći da živimo zajedno, gde ne moramo biti kao rođena braća, ali sam siguran da ćemo moći da budemo kao dobre komšije“, naveo je patrijarh.

  Na pitanje o napadima na igumana Visokih Dečana Savu Janjića, patrijarh Porfirije je naveo da je to „i tragično i smešno“ i da je Janjić pokazao širinu, otvorenost i demokratski odnos prema svakoj situaciji i prema svim ljudima.

  Ocenio je da se radi o najbanalnijem politikanstvu koje se, kako kaže, ne može pretvoriti u neku realnu situaciju, koja bi na bilo koji način od oca Save stvorila nešto drugo.

  „On je čovek hrišćanin, čovek Jevandelja i lično znam da apsolutno nikada nije imao različit odnos brige između ljudi, bilo da se radi o Srbima, Albancima, Romima, ili ne znam kom čoveku. Uvek je bio spreman u najvećoj mogućoj meri da bude otvoren i da bude koliko god je moguće od pomoći svima“, naveo je patrijarh Porfirije, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  Kosovo i Metohija, patrijarh Porfirije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga