18:26 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  85184
  Pratite nas

  Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je skandaloznom svečanost povodom otkrivanja novog spomenika Nikoli Tesli u Gospiću, nakon što je prethodni miniran 1992. godine.

  On je u izjavi za javnost ocenio da je u pitanju jedan u nizu neprihvatljivih i sramnih pokušaja Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu koga čitava svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina.

  U svom govoru, hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek je izrekla brutalnu laž da se radi o vraćanju spomenika najvećem hrvatskom naučniku i kosmopolitu, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona.

  Dobro je poznato da u enciklopedijama, naučnim radovima i raznim drugim tekstovima na mnogim svetskim jezicima stoji tačan podatak da je Nikola Tesla srpski naučnik koji je veliki deo svog života proveo u Americi, dodao je Linta.

  Providni i jadni pokušaji falsifikovanja ne mogu da promene istorijsku istinu da je Nikola Tesla Srbin koji je rođen u Vojnoj Krajini u Habzburškoj monarhiji 1856. godine. Otac Nikole Tesle Milutin je bio sveštenik Srpske pravoslavne crkve i majka Đuka takođe potiče iz pravoslavne svešteničke porodice Mandića, dodaje se.

  Linta navodi da je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević u svom govoru na svečanosti, između ostalog, licemerno istakao da su Gospićani posebno ponosni što je Tesla bio jedan od njih i što pripada njima.

  Jasno je da Starčević pod Gospićanima smatra samo Hrvate i da je za njega, hrvatsku vlast i veliki deo hrvatske javnosti Nikola Tesla ne samo hrvatski naučnik, već i Hrvat

  Nikola Tesla, Soči
  © Sputnik / Olivera Ikodinović

  Karlo Starčević u svom govoru nije rekao istinu da je 91 član porodice Nikole Tesle ubijen u genocidnoj NDH, a 14 njih je završilo u fabrici smrti Jasenovac.Starčević nije u svom govoru rekao istinu da su sledbenici ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića minirali spomenik Nikoli Tesli februara 1992. godine samo zato što je bio Srbin, a ne zato što je izumio struju. Karlo Starčević nije u svom govoru rekao istinu da je od avgusta do decembra 1991. godine u Gospiću ubijeno najmanje 124 Srba i da je 1991. i 1992. godine, ali i kasnije, u Gospiću opljačkano, zapaljeno i minirano na stotine srpskih kuća, podseća se.

  Zbog navedenih i brojnih drugih činjenica, Gospić će ostati trajno upamćen kao jedno od mnogih mesta istrebljenja srpskog naroda i mesto uništenja spomenika srpskom naučniku, navedeno je u saopštenju.

  Linta ističe da spomenik Nikoli Tesli nije postavljen na mesto gde je bio, na Gospićki trg, već ispred Kulturno-informativnog centra.

  Spomenik je odliven još 2006. godine i skupljao je prašinu u skladištu Ljevaonice u Zagrebu punih 15 godina što jasno potvrđuje da nije bio volje da se postavi, ističe se.

  Pored toga ime i prezime Nikole Tesle ispisano je na spomeniku samo na latinici umesto da bude i na ćirilici što dodatno potvrđuje da je u pitanju hrvatska politika prisvajanja znamenitog srpskog naučnika, dodao je Linta, a prenosi Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nikola Tesla, Miodrag Linta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga