11:03 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  18122
  Pratite nas

  U programu, koji je vlada Aljbina Kurtija usvojila u petak, a koji između ostalog govori o dijalogu sa Beogradom ne navodi se pojam reciprociteta sa Srbijom, navodi prištinska „Koha“, koja dodaje da je to bila ključna reč u programu prve Kurtijeve vlade i tokom izborne kampanje.

  Program ne predviđa ni reviziju Briselskih sporazuma, ni usvajanje rezolucije za dijalog u kosovskoj skupštini, što je stajalo u programu prethodne Kurtijeve vlade.

  Novina u programu je da je cilj da konačni sporazum, pored uzajamnog priznavanja sa Srbijom, podrazumeva i priznanje pet preostalih zemalja EU i garanciju za članstvo u Ujedinjenim nacijama.

  U programu prethodne Kurtijeve vlade stajalo je: „Vlada Republike Kosovo biće posvećena normalizaciji odnosa sa Srbijom kroz dijalog i u duhu principa reciprociteta. Dijalog će se odvijati o pitanjima bilateralnih odnosa i dobrosusedskih odnosa, uključujući pitanje nestalih osoba, ratnu reparaciju, sukcesiju bivše jugoslovenske federacije, u kojoj je Kosovo bilo sastavni element, kao i međusobno priznavanje između države“, preneo je Tanjug

  U novom dokumentu se navodi, piše Koha, da Vlada „ulazi u dijalog sa Srbijom s ciljem dugoročne normalizacije bilateralnih odnosa“, a dijalog sa Srbijom odvija se radi „rešavanja međudržavnih pitanja i dobrosusedstva“ i fokusira na koristi građana od rezultata političkog dijaloga.

  „Konačni ciljani sporazum obuhvatiće sva nerešena pitanja od sukcesije bivše jugoslovenske federacije u kojoj je Kosovo bilo konstitutivni element“, piše u programu usvojenom u petak, a koji bi trebalo da se nađe pred kosovskom skupštinom ove sedmice.

  „Koha“ skreće pažnju da je u prošlogodišnjem programu stajalo da tema dijaloga između tzv. Kosova i Srbije ne mogu biti pitanja vezana za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, ali i navodi da je u usvojenom programu isključena mogućnost stvaranja treće administrativne vlasti, za naselja sa odvojenim etničkim stanovništvom (Zajednica srpskih opština).

  U novom programu vlade se ne spominju ni obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, kome se Samoopredeljenje protivi, a ključne tačke Kurtijevog neslaganja su sporazum o zajedničkoj podeli jezera Gazivode, nakon što su Amerikanci uradili studiju izvodljivosti, kao i stav o „Mini Šengenu“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  dijalog Beograda i Prištine, Aljbin Kurti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga