05:55 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1068
  Pratite nas

  Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.

  Borelj je to rekao posle sastanka ministara spoljnih poslova EU i dodao da je „nastavak dijaloga nedavno dogovoren sa premijerom Kosova“.

  „Ne možemo da odemo na odmore bez nastavka dijaloga. Dogovorili smo se da pre kraja juna imamo novi sastanak. Nadam se da će do tada imati sve potrebne informacije i da će doći pripremljeni u Brisel“, poručio je Borelj.

  Borelj je za sledeću nedelju najavio da će organizovati tradicionalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana u Briselu.

  „Na večeri ćemo razmotriti celu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Region je deo problema i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkana“, kaže Borelj.

  On je tokom današnjeg sastanka Saveta EU i debate o Zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne predloge za jačanja EU angažmana u regionu.

  „Nećemo čekati još dve godine, niti dva meseca, pre nego što stavimo Zapadni Balkan ponovo na EU agendu. Pre leta ponovo ćemo razgovarati i razmotrićemo predloge zemlja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo sa regionom“, poručio je Borelj.

  „Saglasni smo da je Zapadni Balkan region od ključne geostrateške uloge za EU. Naša posvećenost Zapadnom Balkanu mora da bude vidljiva i to se ne sme dovoditi u pitanje“, kaže Borelj.

  U Savetu EU zaključuju da Srbija i Crna Gora moraju brže da napreduju u svojim pristupnim procesima, ali da u ovom trenutku nema konkretnih informacija o mogućnosti otvaranja novih poglavlja sa Srbijom u junu, preneo je Tanjug.

  Borelj je naveo i da je potreban progres u viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo, što su tražili od država članica.

  Borelj je pozvao i na jaku podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Kazao je i da su se ministri složili da podrže dalje reforme u BiH „na dnevnoj bazi“, preko Kancelarije visokog predstavnika.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  dijalog Beograda i Prištine, Žozep Borelj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga