12:45 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  226912
  Pratite nas

  Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je potrebno reafirmisati ulogu Republike Srpske kao strane u BiH za sve dogovore o suštinskim stvarima. On je u Skupštini Republike Srpske govorio i o mirnom razlazu.

  "Zato postavljam pitanje, ukoliko ovo ne uspe, kako se mirno razići? Apelujem da zajedno u Narodnoj skupštini pokušamo izgraditi politiku kojom bi bila ojačana pozicija Srpske i njenih pregovarača", rekao je Dodik u Narodnoj skupštini u raspravi o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH. 

  On je predložio zaključak kojim će biti definisano da će predstavnici Republike Srpska biti prisutni u organima BiH, ali da neće odlučivati sve dok ne bude razgovora o rešenjima u BiH.

  "Spremni smo da čekamo predstavnike FBiH da pristanu na razgovore. Razgovori su potrebni i samo tako možemo redefinisati odnose u BiH i pristupimo implementciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne reintegraciji BiH što piše u Deklaraciji SDA", dodao je Dodik i upitao da mu neko pokaže gde je delovanjem urušio Dejtonski sporazum.

  Prema njegovim rečima, sve što se trenutno radi s ciljem da BiH bude unitaristička što promovišu Bošnjaci.

  "Zalažem se da kažemo - želimo dogovor na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma. Strane za dogovor u BiH su Republika Srpska i FBiH, a ne BiH", kaže Dodik. 

  On smatra da je potrebno vratiti interesu Srpske i srpskog naroda u BiH i da svaki stepen centralizacije BiH znači manje Republike Srpske. 

  "Zato je važno da Narodna skupština Republike Srpske zatraži od predsednika Srpske da formira pregovarački tim i ponudi svim relevantim faktorima da budu deo njega. Potrebno je sačiniti operativnu platformu na osnovu čega će se krenuti u razgovore sa izabranim zvaničnicima FBiH", rekao je Dodik.

  On je pozvao poslanike da budu konstruktivni, s ciljem očuvanja interesa Republike Srpske i digniteta Narodne skupštine, preneo je RTRS.

  Tagovi:
  Bosna i Hercegovina, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga