21:30 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1301
  Pratite nas

  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Madridu sa ministarkom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles o razvoju saradnje u oblasti odbrane, kako bi ona bila refleksija odnosa dveju zemalja.

  "Želimo da saradnja naša dva ministarstva odbrane bude intenzivnija i da prati kvalitet saradnje naših zemalja i u oblasti ekonomije i strateškim pitanjima, u kojima Španija pruža podršku Srbiji, pre svega po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Stefanović koji se i ovom prilikom zahvalio na principijelnom stavu Španije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

  On je istakao uspešnu saradnju u misijama Ujedinjenih nacija, navodeći UNIFIL u Libanu kao primer kako srpski i španski kontingent izvanredno sarađuju, navodeći da je saradnja u oblasti vojne industrije bila jedna od značajnih tema razgovora.

  "Danas smo obišli i institut „Maranjosa“, jednu od ključnih ustanova španskog Ministarstva odbrane, gde smo razgovarali o mogućnostima zajedničkog rada na razvoju savremenih sredstava, kojima bi bila naoružana i naša vojska. Postoji značajna volja i sa španske strane da naša saradnja bude krunisana memorandumom o saradnji u oblasti vojne industrije, koji bismo potpisali ove godine. Očekujemo prisustvo španske strane na našem Sajmu naoružanja u oktobru, što će ujedno biti dobra prilika da potpišemo ovakvu vrstu sporazuma i dogovorimo konkretne projekte", kazao je Stefanović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Ministarka Robles na sastanku je, ukazujući na važnost međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ponovila principijelan stav Kraljevine Španije o nepriznavanju takozvanog Kosova.

  Ona je takođe ukazala na značaj zajedničkog angažovanja u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu, koje je od velike važnosti za špansku stranu, a govoreći o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, prenela je opredeljenje za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

  Stefanović se susreo i sa nacionalnim direktorom za naoružanje admiralom Santjagom Ramonom Gonzalesom Gomezom.

  "Zadovoljan sam dosadašnjim tokom posete i želim da se zahvalim i ministarki i generalnom direktoru za naoružanje, koji je bio jedan od naših domaćina u ovoj poseti, a koji nam je omogućio da vidimo šta su mogućnosti španske vojne industrije, ali i koji su projekti u oblasti raketnog naoružanja i u drugim oblastima koje možemo da radimo zajedno sa Špancima", rekao je Stefanović.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga