03:02 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  53203
  Pratite nas

  Ne odlučuje samo jedna država o povlačenju Kfora sa Kosova, to je kolektivna odluka, poručila je portparola Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  "Postoje određene strukture koje daju punomoćja i šalju misije u regione. To se ne dešava spontano, strane to usaglašavaju. U okviru tih struktura, mehanizama se razgovara, donose odluke, to nije odluka jedne države, već se donosi kolektivno, u skladu sa međunarodnim pravom. U tom okviru i treba razgovarati o ovim pitanjima", prokomentarisala je Zaharova, mogućnost odlaska Kfora sa Kosova koju je ranije danas pomenuo predsednik Aleksandar Vučić.

  Tokom konferencije ona se osvrnula i na nedavnu posetu ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana Priština i njegovu izjavu da Hrvatska namerava da otvori vojnu bazu na Kosmetu.

  „Nisu nam poznati planovi hrvatske strane o otvaranju vojne baze. Što se tiče stranog vojnog prisustva u pokrajini, prema Rezoluciji 1244 SB UN, tu funkciju obavlja jedino Kfor“, saopštila je Zaharova.

  Govoreći o učestalim napadima na srpske crkve na KiM, ona je istakla da su međunarodne misije na Kosmetu "obavezne da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika. I Rusija uporno poziva na to".

  Ona je najoštrije osudila nasilje, kako je rekla, radikalnih Albanaca koje godinama traje, a čija su meta Srbi i pravoslavne svetinje.

  "To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope", zaključila je portparolka ruskog MIP-a.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Kfor, Kosovo, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga