23:26 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2351
  Pratite nas

  Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da zahtevi da se Kfor i Unmik povuku sa Kosova i Metohije, predstavljaju više pretnju, nego što je realno da se to dogodi.

  S tim u vezi, dodao je da ga ne čudi što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će jedna od velikih sila tražiti povlačenje Kfora i Unmika sa KiM, navodeći da su to i političke i obaveštajne informacije koje dobijamo u vezi sa stavovima određenih zemalja.

  "To je samo još jedna podrška prištinskim stavovima u smislu da se situacija na KiM normalizuje i da za time više nema potrebe, a sa tim su išli i pritisci da što ređe budu sednice Saveta bezbednosti posvećene KiM koje su pre bile četiri puta godišnje, a sada su dva puta", rekao je Dačić, gostujući na Pinku.

  On je ocenio da je dobro što je opstalo da budu i dva puta godišnje jer je, kako je rekao, očigledno da "postoji sprega u izgradnji tih stavova". Prema njegovim rečima, zahtevi za povlačenje Kfora i Unmika sa KiM nisu ništa novo.

  "To nije ništa novo što se već nije čulo na sednicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Istina, to je do sada pričala samo prištinska strana jer oni ne propuštaju tu sednicu i priliku da kažu kako sve misije treba da odu sa KiM i kako je tamo stanje normalno", rekao je Dačić.

  Naveo je da bez obzira što se Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ne poštuje, ona i dalje postoji.

  "Da bi se ukinula, mora da se donese odluka i to je naša najveća prednost u ovom trenutku jer da bi se neka odluka donela, ona mora da se izglasa. To znači da bi za donošenje te odluke morale da se obave konsultacije sa članicama Saveta bezbednosti UN, uključujući i dve stalne članice tog saveta, Rusiju i Kinu, gde mi imamo podršku", rekao je Dačić, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga