16:30 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11380
  Pratite nas

  Ne znam koji je spomenik ugroženiji od manastira Visoki Dečani, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da manastir pripada srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini i da će uvek imati podršku države.

   

  "Ne znam koji je spomenik ugroženiji da ne kažem u svetu, ali u našem delu Evrope", rekao je Vučić u Pragu odgovarajući na novinarsko pitanje povodom najave Prištine da će će tražiti da se Dačini skinu sa liste ugroženih spomenika.

  On je rekao da će i SPC imati podršku države Srbije u očuvanju manastira, da će država pokušati da objasni poziciju manastira Dečani i nepoštovanje sudskih presuda, kao i kršenje domaćih i međunarodnih pravnih normi.

  U pitanju je arogancija nečijih vlasti, napomenuo je Vučić.

  "Za nas je važno da manastir pripada srpskoj istoriji i srpskoj baštini, ali i svetskoj. Pripada svima i niko nema pravo da ugrožava Dečane", rekao je Vučić.

  Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju "Evropa nostra" da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Visoki Dečani, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga