05:10 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 18925
  Pratite nas

  "Ono što se danas desilo u Pragu ući će u istorijske udžbenike",  rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o važnosti izvinjenja predsednika Češke Miloša Zemana za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

  Poseta je važna za Srbiju, napominje Vučić, i zbog toga što razgovora o važnim projektima.

  "Mi imamo suficit u trgovini sa Češkom. Kompanije koje su najveći izvoznici u Češku su one koje smo u Srbiju doveli mi. Veoma sam srećan i ponosan zbog toga", naglasio je predsednik Srbije.

  Na pitanje šta će njegove posete Briselu i Pragu doneti našoj zemlji, Vučić kaže da su u pitanju veoma značajne stvari, kako u političkom tako i u ekonomskom smislu.

  "Slovenija, Hrvatska, Albanija, Kosovo, dvojica iz BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, svi njihovi predstavnici su priznali Kosovo ili bi ga priznali da mogu. U dokumentu nema ničega protiv interesa Srba, u tome smo uspeli svojim trudim i radom. Uspeli smo i u Briselu da dobijemo garantije za nastavak Kforovog prisustva na Kosovu i Metohiji. Možete da zamislite kakav bi haos izbio da se Kfor povuče",  rekao je Vučić.

  Upitan da prokomentariše navode da je "priznao Kosovo", predsednik Srbije kaže da godinama sluša te priče koje nisu istinite.

  "Ja devet godina slušam te priče. Ali ostavite i to što oni govore i ono što ja pričam, hajde da vidimo dela. Setimo se u čije vreme je Crna Gora otišla od SR Jugoslavije i kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, kao i kada je bio pogrom na Kosovu? Mi smo jednom pametnom i odgovornom politikom štitili naše interese. Naša politika se nije svodila na trčanje počasnih i izvinjavajućih krugova u regionu. Više nismo mogli da pohvatamo kome se sve izvinjavamo. Danas smo dočekali da se nama neko izvini zbog bombardovanja",  naglasio je Vučić.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  češka, Miloš Zeman, Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga